“Obez olmak ne anlama geliyor?” Çözüm aslında oldukça basittir. Obezite, insan sağlığını tehlikeye atacak kadar vücutta yağ birikmesi olarak tanımlanır. Fazla kilolu kişilerin BKİ’si 25’in üzerindeyken, obezlerin BKİ’si 30’un üzerindedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 4 milyondan fazla insan aşırı kilolu veya obez olması nedeniyle ölmektedir.
Obezite ve fazla kilo hem yetişkinlerde hem de çocuklarda artıyor. 5 ila 19 yaş arasındaki gençler arasındaki obezite oranları 1975 ile 2016 arasında dört kattan fazla artarak %4’ten %18’e yükseldi. Yetersiz beslenmenin iki sonucundan biri obezitedir. Sahra Altı Afrika ve Asya hariç tüm bölgelerde yetersiz beslenmeye bağlı obezite oranı, yetersiz beslenmeye bağlı zayıflık oranından daha yüksek. Eskiden sadece yüksek gelirli ülkelerde sorun olan obezite, günümüzde gelişmekte olan ve hatta yoksul ülkelerde ciddi bir sorun haline geldi. Azgelişmiş ülkelerdeki gençler, aşırı kilolu ve obez çocukların büyük bir bölümünü oluşturuyor.
Obezite semptomları, vücutta yağ birikmesinden çok daha fazlasını içerir. Cilt sorunları, nefes nefese kalma, uyku güçlükleri ve uyku sırasında aşırı yüksek sesle horlama, obezitenin belirtileri ve etkilerinden bazılarıdır. Obezite dışında, çeşitli belirtiler hastalıkları veya sorunları gösterir. Obezite, bazı durumlarda yaşamı tehdit edici ve hatta ölümcül olabilir.
Genel sağlığınıza zarar vermediği sürece birkaç kilo almanız gayet iyi. Öte yandan aşırı kilo, sıklıkla büyük sağlık sorunlarına yol açar. Bel çevresinde aşırı yağlanma, nefes nefese kalma, aşırı terleme, horlama, uykuya dalmada güçlük, terleme nedeniyle deri kıvrımları arasında rahatsızlık, temel fiziksel hareketleri yapamama, aşırı yorgunluk, sırt ve eklem ağrıları obezitenin en tipik belirtilerindendir. . Obezite sadece fiziksel olarak değil, çeşitli şekillerde kendini gösterir. Obezitenin psikolojik belirtileri arasında düşük benlik saygısı, üzüntü ve sosyal izolasyon yer alır.
Çocuklarda ve genç erişkinlerde obezite belirtileri farklılık gösterebilir. Genç bireylerde obezite, göğüs bölgesinde yağ birikmesi, kalça ve sırtta çatlaklar, uyku apnesi, kabızlık, özgüven eksikliği, erken veya geç ergenlik, düztabanlık gibi ortopedik anormallikler gibi çeşitli şekillerde kendini gösterir. veya kalça çıkığı.
Genel sağlığınıza zarar vermediği sürece birkaç kilo almanız gayet iyi. Öte yandan aşırı kilo, sıklıkla büyük sağlık sorunlarına yol açar.
Obezitenin en yaygın belirtileri şunlardır:
Çocuklarda ve genç yetişkinlerde farklı belirtiler olabilir. Gençlerde fark edilen semptomlardan bazıları göğüs bölgesinde yağ birikmesi, kalça ve sırtta çatlaklar, uyku apnesi, kabızlık, özgüven eksikliği, erken veya geç ergenlik ve düztabanlık veya kalça çıkığı gibi ortopedik anormallikleri içerir.
“Obeziteye ne sebep olur?” Soru çeşitli şekillerde cevaplanabilir. Obezite, genetik yatkınlık, aşırı yeme, aşırı yağlı yemekler tüketme ve fiziksel egzersiz eksikliği gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır.
Aşırı yeme ve yetersiz egzersiz gibi faktörlerin bir sonucu olarak obezite kaçınılmazdır. Kalori, yemek yerken verilen enerji birimidir. Sağlıklı ve aktif bir yetişkin erkeğin günlük kalori ihtiyacı 2500 kaloridir. Kadınlar için günlük kalori ihtiyacı yaklaşık 2000 kaloridir. Bu rakamlar büyük görünse de, bir fast food çizburger, patates kızartması ve gazlı bir içecek 1500 kaloriye sahip olabilir.
Obezite birdenbire ortaya çıkmaz. Yetersiz beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzı sonucu yavaş yavaş gelişir. Aşırı derecede işlenmiş gıdaların, özellikle yağ ve şeker oranı yüksek olanların aşırı alımı, aşırı alkol kullanımı, çok fazla yemek yemek, gereğinden fazla yemek yemek ve çok fazla şekerli içecek tüketmek obezitenin başlıca nedenleridir.
Obezite, hareketsiz bir yaşam tarzının yanı sıra yetersiz beslenmeden de kaynaklanır. Çalışırken birçok kişi oturur. Ancak sağladığı kolaylık nedeniyle yürümek ya da bisiklete binmek yerine popüler bir ulaşım şekli olarak kabul görmektedir. Birçok kişi televizyon izleyerek, internette gezinerek veya bilgisayar oyunları oynayarak gevşemeyi sever. Bireylerin sadece küçük bir yüzdesi fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektedir. Besinlerin sağladığı enerji kullanılmadığında vücutta yağ olarak depolanır.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yetişkinler her hafta en az 150 dakika tempolu bisiklet sürmeli veya yürümelidir. Beş gün içinde, 30 dakikalık beş yürüyüşle 150 dakika tamamlanabilir. Kilo vermek isteyen obez kişiler bundan daha fazla egzersiz yapmalıdır. Ağırlık, yaş, genel sağlık ve kondisyon açısından kabul edilebilir seçenekler, antrenmanı düzenlerken profesyonel bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Obezite ayrıca bazı bozukluklardan da kaynaklanabilir. Bu duruma, tiroid bezi yeterli hormon salgılamadığında ortaya çıkan hipotiroidizm ve Cushing sendromu gibi tiroid bezi bozuklukları neden olur. Cushing sendromu ise oldukça nadir görülen bir durumdur. Obezite, epilepsi veya diyabet ilaçları, kortikosteroidler, antidepresanlar ve şizofreni tedavilerinden kaynaklanabilir.
Obezite, birçok insanın hakkında daha fazla bilgi edinmekle ilgilendiği konulardan biridir. Bu durumun ne kadar kötü olduğunu anlamak için kulaktan kulağa güvenmek yerine bu konuyla ilgili soruları doğru cevaplamak çok önemlidir.
Besleyici ve dengeli beslenerek obeziteden kaçınılabilir. Gerekenden daha fazla kalori tüketmek kilo alımına ve zamanla rahatsızlığa neden olur. İşlenmiş yemeklerden, şekerli içeceklerden ve asitli içeceklerden kaçınılarak da obezite önlenebilir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 4 Haziran 2020’de yayınladığı araştırmaya göre 2019’da 15 yaş üstü obezlerin oranı yüzde 21,1. Obezite hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın, kadınlarda yüzde 24,8 ve yüzde 17,3 oranında görülüyor. erkeklerin obez olması
Türkiye, 15 yaş ve üzeri bireylerde %28,8 obezite oranı ile OECD ülkeleri arasında altıncı sırada yer almaktadır.
Dünya obezite sıralamasında Nauru, Cook Adaları, Palau, Marshall Adaları, Tuvalu, Niue, Tonga, Samoa, Kiribati ve Mikronezya ilk on içinde yer alıyor.
Obesity centers are located at 34 points across the country as part of the Ministry of Health’s obesity prevention initiative. Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Adıyaman, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Eskişehir, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Isparta, İzmir, İstanbul, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Manisa, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon and Yozgat are the provinces where the centers are located.
Göbek çevresindeki aşırı yağlanma, merkezi veya viseral obezite olarak da bilinen abdominal obezite olarak adlandırılır. Bel çevresinin erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm’den büyük olması abdominal obezite olarak kabul edilir.
Fast food ürünleri kalori yönünden zengin olduğu için fazla tüketildiğinde obeziteye neden olabilir. Ek olarak, fast food, yağ, şeker, yapay tatlandırıcılar ve tuz bakımından yüksek, vitamin ve lif bakımından düşük olduğu için bu durumun gelişmesinin ana nedenlerinden biridir.
Yapılacak ameliyatın türü hastanın genel sağlık durumu, VKİ ve kilosuna göre değişiklik gösterecektir. Obezite cerrahisi fiyatları, hastanenin fiyat politikası, cerrahın uzmanlığı ve cerrahi ekip gibi faktörlerden etkilenebilir. Sonuç olarak, obezite cerrahisinin maliyeti ancak kapsamlı bir değerlendirmeden sonra hesaplanabilir.
Çocukluk çağı obezitesi birçok ülkede ciddi sağlık sorunlarından biridir. Bugün ortalama olarak her beş çocuktan biri bu rahatsızlıktan muzdarip. Bazı gruplardaki çocuklar diğerlerinden daha yüksek risk altındadır. Obezite karmaşık bir hastalıktır ve davranış, genetik yatkınlık veya bazı ilaçların kullanımı gibi birçok faktörden kaynaklanabilir. Çocuklarda ortaya çıkmasının nedenleri de çok farklı olabilir. Obezite nedeniyle çocuklar erken yaşlarda diyabet, yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilmektedir. Çocuklarda bu hastalığa yakalanma riskini en aza indirmenin yolu çocuklara sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlığı kazandırmaktır. Çocukluk çağı obezitesini önlemek veya tedavi etmek, çocukların mevcut ve gelecekteki sağlığını korur.
“Obezite için kilo sınırı nedir?” Soru, son zamanlarda biraz kilo almış herkesin kafasında beliren sorudur. Her insanın kilosu, boyu ve fiziksel yapısı farklıdır. Sonuç olarak, obezite eşiği kişiden kişiye farklılık gösterir. “Kaç kilo obezite sayılır?” Bu tür soruların cevabı büyük ölçüde kişinin fiziğine bağlıdır. Obezite, ağırlıktan ziyade BMI ile ölçülür. Obezite, vücut kitle indeksinin 30 ile 39 arasında olması olarak tanımlanır. Belirtilen aralıktan daha yüksek bir vücut kitle indeksi, morbid obezitenin varlığını gösterir.