Tüp mide ameliyatı sonrası midenin tamemen iyileşmesi ve yaraların kapanması için 4 ile 6 haftalık bir sürecin geçmesi gerekir. İyileşme sonrası hastanın, doktorun belirlemiş olduğu gıdalarla beslenmesi gerekir. Böylece iyileşme süreci sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
Mide küçültme ameliyatı ortalama 60 dakika ile 120 dakika sürmektedir. Ameliyat sonrası hastanın 2 ile 3 gün arasında hastanede gözetim altında kalması gerekir.
Obezite ameliyatı, tecrübeli genel cerrahlar tarafından yapılır. Bariatrik cerrahlar bu konuda detaylı eğtimleri almış tıp doktorlarıdır.
Tüp mide ameliyatı sonrası herhangi bir komplikasyon oluşmadığı takdirde hastanede kalış süresi 4 gündür. Operasyon tamamlandıktan sonra hastane odasına çıkarıldıklarında hastaların genel sağlık durumları yakından takip edilir. Nabız, kan basıncı, ateş ve solunum kapasitesi gibi hayati değerleri periyodik olarak ölçümlenir. Tüp mide ameliyatı sonrası hastanede yatış sürecinde çeşitli kan tahlilleri ve mide kaçak testi gerçekleştirilir.
Tüp mide ameliyatı sonrası yaklaşık 6 saat boyunca hastaların herhangi bir yiyecek tüketmemeleri gerekir. Bu süre dolduğunda yavaş yavaş su içmeye ve kontrollü olarak sıvı beslenmeye başlayabilirler. Operasyonun gerçekleştiği günün akşamı gerekli sağlık kontrolleri yapılarak hastaların yavaş yavaş yürümeye başlamaları istenebilir. Böylelikle erken dönemde dolaşım problemlerinin yaşanması engellenebilir ve kan dolaşımı hızlandırılarak iyileşme sürecine katkı sağlanabilir.
Sleeve Gastrektomi olarak da adlandırılan tüp mide ameliyatı, midenin yaklaşık %80 oranında küçültülerek besin alımını kısıtlamak için gerçekleştirilen bir obezite cerrahisi türüdür. Tüp mide ameliyatı sırasında mide küçültülürken, açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin hormonunun salgılandığı bölüm midenin geniş kısmı ile birlikte vücut dışarısına çıkarılır. Böylece hastaların hem hızlı doyması hem de tokluklarının uzun sürmesi sağlanabilir.
Tüp mide ameliyatı sonrası ne kadar kilo verileceği ya da operasyon sonrası kilo alınıp alınamayacağı hastaların post operatif süreçte sağlıklı beslenip beslenmediklerine, düzenli egzersiz yapıp yapmadıklarına göre değişir. Hiçbir bariatrik cerrahi hastalara kilo vermeyi ya da verilen kiloların geri alınmayacağını garanti etmez. Hastalar beslenme hatalarını düzeltip yeni ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemediklerinde kilo alabilirler. Hastaların yeniden kilo almaya başlaması veya beklenen ölçüde kilo verememeleri durumunda revizyonel bariatrik cerrahi gündeme gelebilir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında genel sağlık durumunun iyileştiği ve fertilitenin arttığı bilinmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası çocuk sahibi olmak için hiçbir engel bulunmaz. Ancak gebe kalma zamanının doğru belirlenmesinde fayda olacaktır. Tüp mide ameliyatı sonrası gebelik planlayanlara kilo verilebilmesi ve kilonun stabil hale gelebilmesi için minimum 18 ay beklenmeleri önerilir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında gebe kalmak, kiloluyken gebe kalmaya oranla hem bebek hem de anne adayı için daha güvenlidir. Tüp mide ameliyatı sonrası hamilelik yaşayan kadınların bu süreci mümkün olduğunca kontrollü yönetmeleri gerekir. Kan değerlerinin ölçümlenmesi ve mineral ya da vitamin eksikliğinin bulunmadığının belirlenmesi gerekir. Gebelik sonrası yeniden kilo alımı yaygın bir sorun olduğu için gebelik sürecinde beslenme kurallarına uyulması çok önemlidir.
Tüp mide ameliyatı planlanması gibi tüp mide ameliyatı sonrası iyileşme süreci de kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda tüp mide ameliyatı sonrası kilo verilmesine bağlı olarak hem fertilitede hem de cinsel istekte artış olduğunu ortaya koymaktadır. Kilo verdikçe özgüvenin artmasının da cinsel ilişki kalitesini yükselttiği bilinmektedir.
Tüp mide ameliyatının açık mı kapalı teknikle mi gerçekleştirildiği operasyon sonrası cinsel ilişkiye güvenle girilebilecek zamanı etkileyebilir. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı sonrası ilk cinsel ilişki için 2. haftanın bitmesi beklenmelidir. Yara iyileşme sürecinde bu dönem oldukça önemlidir. Cinsel ilişki kan basıncını artırarak komplikasyon oluşumuna neden olabilir. Cinsel ilişki sırasında karın bölgesinde baskı yaratacak eylemlerden kaçınılmalıdır.
Yaşın ilerlemesi, kilo değişimleri, cilt yapısı, hareketsiz yaşam, doğum geçmişi ve genetik yatkınlık gibi nedenlerle karın bölgesinde cilt birikmeleri meydana gelir. Aşırı kilo verilmesini mümkün kılan obezite cerrahilerinden sonra karın bölgesindeki cilt sarkmaları oldukça rahatsız edici olabilir. Post bariatrik cerrahiler kapsamında yer alan karın germe estetiği ile karın bölgesindeki cilt fazlalıkları alınabilir, kaslar ve cilt altı dokular yapılandırılarak daha sıkı bir karın elde edilebilir.
Karın germe ameliyatı sırasında cilt fazlalıkları alındığı için çatlakların da giderilmesi mümkündür. Ancak bu noktada çatlakların konumu, büyüklüğü ve miktarı da elde edilen sonuçları etkileyebilir. Bazı hastalar karın germe operasyonu ile tüm çatlaklarından kurtulabilirken bazı hastalarda çatlakların bir kısmı kalabilir. Ancak karın bölgesinin düzleşmesi ile birlikte bu çatlaklar daha az dikkat çekecektir.