Dünya genelinde görülme yaşı giderek düşen, yetişkinler kadar çocukları da etkisi altına alan obezite en tehlikeli kronik hastalıklardan biridir. Kişinin dış görünümü ile ilgili öz güvensizlik yaşamasına, hayat kalitesinin azalmasına, günlük yaşamındaki yeterliliğinin düşmesine neden olan ve aynı zamanda hipertansiyon, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve uyku apnesi gibi ikincil hastalıklara yol açan obezite, en basit şekilde vücutta aşırı yağ birikimi şeklinde tanımlanabilir. Kendi çabasıyla diyet yaparak ve özel egzersiz programları uygulayarak fazla kilosundan kurtulamayan kişiler, yaşam kalitelerini arttırmak ve aynı zamanda daha sağlıklı olabilmek adına obezite cerrahisi seçeneklerini değerlendirebilirler. Bariatrik cerrahi olarak da bilinen obezite ameliyatlarında mide hacmi kısıtlanabilir ya da hem de mide hacmi kısıtlanıp hem de besin emilimi mekanizması değiştirilebilir.
Gelişen tıbbi tekniklerin de etkisiyle obezite hastaları tüp mide ameliyatı, gastrik bypass gibi farklı operasyonlar ile hızla kilo verebilirler. Ancak obezite cerrahileri sınıflandırmasında yer alan, ancak cerrahi nitelik taşımayan bir uygulama alternatifi daha bulunmaktadır. Uygulama, midede geçici hacim kısıtlaması yapılmasını sağlayan ve endoskopik yolla gerçekleştirilen bir uygulama olma niteliği taşır. Diğer bariatrik operasyonlardan farklı olarak bu uygulama cerrahi nitelik taşımaz. Endoskopik yöntemle tamamlanan bu uygulama hastaların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandığı takdirde kilo verilmesini belirgin ölçüde kolaylaştırır.
Mide hacminin belirli bir süreliğine, yani tüp mide ameliyatından farklı olarak geçici olarak kısıtlanmasını sağlayan; endoskopik olarak mideye yerleştirilen yuvarlak ve şişirilebilir nitelik taşıyan bu uygulamanın diğer adı gastrik balon olarak bilinir. Blaon, ağız yolu ile endoskopik olarak mideye yerleştirildikten sonra mide hacmini kısıtlayarak hastaların az miktarda yemek yese dahi hızla doymasını ve tokluğunu uzun süre korumasını sağlar. Doğru bir beslenme programı belirlendiğinde ve bu programa hasta tarafından uyum sağlandığında belirgin ölçüde kilo verilmesini sağlayan balon uygulaması fazla kilo nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının gerilemesini ya da yaşanması muhtemel olan sağlık sorunlarının önlenmesini mümkün hale getirebiliyor.
“Mide balonu ne işe yarar?” sorusuna verilebilecek yanıtların başında bu uygulama ile hastaların daha az yemek ile daha hızlı doyabildikleri gelir. İştah azalmasında da etkili olan balon, ideal yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsenmesini kolaylaştıran invaziv olmayan bir tedbir olarak düşünülebilir. Geçmiş yıllarda mide ameliyatı olmamış olan, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları benimsemeye kararlı ve fazla kiloları nedeniyle sağlığı tehlikeye giren hastalara uygulanabilen bu uygulama sayesinde fazla kilo problemi olan her hastaya uygulanamayacağı, hasta adaylarının öncesinde kapsamlı sağlık muayenelerinden geçirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Fazla kilolarını kendi çabalarıyla veremeyen ve bu uygulama ile daha hızlı kilo vermek isteyen hastaların en çok merak ettikleri sorulardan biri de “mide balonu nasıl takılır?” sorusudur. Öncesinde hastalarda yeme bozukluğu olup olmadığı, hastaların genel sağlık durumlarının tedavi için engel teşkil edip etmediği belirlenir. Aynı şekilde hastanın kilo almasına neden olan hormonal bir sorunun olup olmadığı da araştırılır. Hasta gerekli tedavi için uygun kriterleri karşılıyorsa uygulama gerçekleştirilir.
Uygulama yapılması için hastanın aç olması gerekir. Hastaya anestezi verilir. Sönük haldeki mide balonu endoskopik yöntemle ağızdan mideye, ucunda özel bir kamera bulunan tüp kullanılarak yerleştirilir. Balon mide içerisine yerleştirildiğinde salin serumu ile şişirilir. Balon ideal seviyede şiştiğinde, esnek tüp ile bağlantısı kesilir. balon yaklaşık 10 – 15 dakika gibi kısa bir sürede mideye yerleştirilir. Hastane yatışı gerektirmeyen bu uygulama sırasında cilde herhangi bir kesi atılmaz. Hastalar aynı gün taburcu edilirler ve uygulama sonrası yaşam tarzı değişikliği yapabilirler.
Mide balonu uygulaması yaptırarak fazla kilolarından kurtulmak isteyen hastaların obezite ve genel cerrahi branşlarındaki uzman hekimlere başvurmaları gerekir. Obezite alanında uzmanlaşmış genel cerrahlar mide balonu uygulaması dahil olmak üzere bariatrik ameliyatları gerçekleştirebilirler. Her ne kadar uygulama genel cerrahlar tarafından gerçekleştirilse de öncesinde yapılan tetkikler göz önünde bulundurulduğunda bu tedaviyi yaptırmak isteyenlerin birçok farklı branştaki hekimin kontrolünden geçeceği ifade edilebilir.
Mide balonu uygulamasından sonra, özellikle ilk 4 aylık süreçte hastalar hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilirler. “Mide balonu nasıl yapılır?” kadar merak edilen bir diğer soru da “Mide balonu ile ne kadar kilo verilir?” sorusudur. Yapılan çalışmalar sonucunda hastaların ilk 6 aylık süre zarfında vücut ağırlıklarının %15’ini kaybedebildikleri gösterilmiştir. Vücut Kitle İndeksi değeri 30 – 40 arasında olan 255 yetişkinin katılımı ile gerçekleştirilen randomize bir klinik çalışmada balon taktıran ve aynı zamanda davranışsal terapi alan hastaların fazla kilolarının %29’unu kaybettikleri verileri elde edilmiştir. Uygulama sayesinde hızlı bir şekilde kilo verilmesini ve aynı zamanda sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsenmesini kolaylaştırıcı bir etki yaratır. Uygulamadan sonra maksimum verimlilik elde edilebilmesi için hastaların dikkat etmeleri gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Uygulama sonrası hastaların beslenme uzmanları ve cerrahlar tarafından belirlenen beslenme programına harfiyen uyum sağlaması gerekir. Yemek yerken sıvı alınmaması, olası şişlik sorununun engellenmesi adına kritik derecede önemlidir.
Uygulama sonrasında hastaların öğün planlamalarına uyum sağlamaları istenir. Bu kapsamda genel olarak 3 ana, 3 ara öğün ideal bir düzen olarak kabul edilir.
Uygulama sonrasında yaşanabilecek şişlik ve gaz oluşumu ihtimalini minimize etmek için karbonatlı ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Beslenmeye dahil edilen yiyeceklerin sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Besinlerin miktarı kadar barındırdıkları kalori de göz önünde bulundurulmalıdır.
Uygulama sonrasında egzersiz rutinine uyum sağlanması kilo verme sürecini hızlandıran ve aynı zamanda hastaların sağlığını olumlu yönde etkileyen bir gerekliliktir. Egzersiz planları hasta özelinde; hastanın genel sağlık durumu ve kondisyonuna göre değişiklik gösterebilir. Kilo veren hastalar zaman içerisinde egzersiz planlarını revize etmeli ve kondisyonlarını geliştirmeye çalışmalıdır.
“Mide balonu ile ne kadar kilo verilir?” sorusuna tek ve kesin bir yanıt verilemez. Bu uygulamanın temel amacı midenin geçici olarak hacminin azaltılmasıdır. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılması için önemli bir fırsat olarak değerlendirilen gastrik balon uygulamaları sonrası kurallara uyum sağlayan hastalar ilk 6 ay içerisinde fazla kilolarının %29’una kadar verebildikleri ifade edilebilir.
Mide balonu fiyatları 2022 yılında değişen döviz kuruna da bağlı olarak bir miktar artış göstermiştir. Mide balonu fiyatları özelinde kesin bir söylemde bulunmak çok mümkün değildir. Bu kapsamda tercih edilen balonun markası, uygulamanın gerçekleştirileceği hastanenin konumu, ücretlendirme politikası, uygulamayı gerçekleştirecek olan cerrahın deneyimi gibi birçok değişken fiyatlar üzerinde etki yaratabilmektedir. Bu nedenle mide balonu fiyatları hakkında kesin bir bilgi almak için muayene süreçlerinin tamamlanması gerekir.
Mide balonu, cerrahi olmayan kilo verme yöntemlerinden biridir. Gelişen tıbbi teknolojiler sayesinde bu uygulamada ilerleme kaydetmiştir. Günümüzde Elipse yutulabilir mide balonu obezite tedavisinde başvurulan, gelişmiş bir metot olarak ön plana çıkmıştır.
Geleneksel tedavi uygulamasından farklı olarak herhangi bir anestezi gereksinimi olmadan gerçekleştirilebilen yutulabilir mide balonu tedavisi sırasında endoskopik yola başvurulmaz. Geleneksel tedavi uygulamasının kilo verdirme etkisine sahip olan elipse mide balonu hap şeklinde yutulabilir ve mideden doğal yollarla atılabilir. Dolayısıyla geleneksel yöntemde olan uygulama gibi mideye yerleştirildikten belirli bir süre sonra çıkarılması gerekmez.
Yutulabilir mide balonu birçok avantaja sahiptir. Kilo vermenin en önemli engellerinden biri açlık duygusunun kolay kolay bastırılamaması ve giderek artan büyüklükte porsiyonlara ihtiyaç hissedilmesidir. Tedavilerinin hepsindeki temel amaç mide hacminin kısıtlanması, hastaların daha az miktarda yemek yiyerek hızla doyuma ulaşmalarıdır. Cerrahi nitelik taşımayan uygulamalarla belirli bir süre etkisini korur ve bu süreç zarfında hastaların sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları kazanmaları ile kilo verilmelerini kolaylaştırır. Yutulabilir mide balonu da geleneksel mide balonları gibi mide hacmini belirli bir süreliğine kısıtlar. Bu süre ortalama olarak 4 aydır. 4 ay sonra yutulan balonun içerisindeki sıvı yavaş yavaş azalır ve balon sindirim yolu ile vücut dışarısına atılır. Peki bu yöntem nasıl uygulanır? Diğer bir deyişle “yutulabilir mide balonu uygulaması nasıl yapılır?”
Yutulabilir mide balonu tedavisi görmek isteyen hastaların genel sağlık durumları kontrol edilir ve uygulama için gerekli kriterleri taşıyıp taşımadıkları belirlenir. Uygulama onayı verildiği takdirde işlemden 2-3 gün öncesinden itibaren kullanmaları gereken bazı ilaçlar reçete edilir. İşlemin yapılacağı günün planlaması gerçekleştirilir ve floroskopi ünitesinde görüşülmek üzere randevu verilir.
İşlemin gerçekleştirileceği gün hastalara anestezi verilmez. Yutulabilir balonu kapsül şeklinde bir ilaca benzemektedir. Bu kapsül hasta tarafından hap içer gibi bir miktar su ile yutulur. Kapsülün ucunda ince bir ip bulunur, daha sonra yutulan kapsülün midedeki konumunun doğru olup olmadığının belirlenmesi için röntgen çekimine başvurulur. Kontrollerin ardından kapsülün konumu doğru ise ağız dışarısında kalan içi boş ip aracılığı ile balon yaklaşık 550 ml hacminde özel bir sıvı doldurulur. Bu sıvı ile balon şişerek midenin fundus adı verilen bölgesine yerleşir. Tüm bu işlemlerin ardından balonun konumu yeniden kontrol edilir. Yaklaşık 15 dakika süren tedavi uygulaması sırasında hastaya herhangi bir anestezi verilmez ve hasta konforu yüksek olur. İnvaziv bariatrik cerrahilerden farklı olarak yutulabilir balon uygulaması sonrasında hastalar aynı gün eve dönebilirler.
Tedavisi sonrası hastaları yepyeni bir yaşam bekler. Hekimler ve beslenme uzmanları tarafından önerilen diyete uyum sağlanması ve hastaların aktif bir yaşam benimsemesi ile fazla kiloların önemli bir kısmı uygulamadan sonraki ilk 3-4 aylık süreçte gidebilir. Balon kendiliğinden vücut dışarısına atılır ve bu süreç yaklaşık 10 günde tamamlanır.