Ana Sayfa Hakkımızda Obezite Cerrahisi Post Bariatrik Cerrahi Blog İletişim

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme

Roux-en-Y olarak da bilinen gastrik bypass ameliyatı, bariatrik cerrahi uygulamalarından bir tanesidir. Bu ameliyat ile midede küçük bir cep oluşturulur. Sonra bu cep direkt olarak ince bağırsağa bağlanır. Gastrik bypass ameliyatı sonrasında tüketilen gıdalar önce bu küçük keseye gelir ve daha sonra buradan mide ile ince bağırsağın önemli bir kısmını bypass ederek direkt olarak ince bağırsağa gider. Gastrik bypass ameliyatı en sık uygulanan bariatrik cerrahi yöntemlerinden birisidir. Uygulamanın başarılı olması için gastrik bypass sonrası beslenme ve egzersiz son derece önemlidir. Operasyonun en önemli özelliği hem mide hacminin hem de besin emiliminin kısıtlanmasıdır.

Daha fazla bilgi alın

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Diyet Programı

Gastrik bypass sonrası beslenme son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında mide oldukça hassas durumdadır. Bu nedenle uzman hekim tarafından verilen beslenme programına harfiyen uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde dumping sendromu gibi ciddi komplikasyonlar görülebilir. Ameliyat sonrasında katı gıdaya geçiş aşama aşama olmaktadır. Sonrasında ise hastaların düzenli bir şekilde kilo verebilmesi için yeni bir yaşam tarzı benimsemesi gerekir. Gastrik bypass sonrası beslenme ve düzenli egzersiz ameliyatın başarılı olabilmesini sağlayan iki yoldur.

 

Birinci Aşama: Berrak Sıvılar

Gastrik bypass sonrası beslenmede ilk adım berrak sıvılardır. İçerisinde herhangi bir tane bulunmayan sıvıların tüketilmesi gerekmektedir. Midenin iyileşme süresince berrak sıvılarla beslenme devam eder. Şeker içermeyen meyve suları, kafeinsiz çay ya da kahve ve yağsız süt tüketilebilmektedir. Bu esnada kesinlikle şeker içeren ve asitli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Aksi takdirde mide içeriğinin aniden boşalması olan dumping sendromu meydana gelmektedir.

 

İkinci Aşama: Yarı Sıvı Diyet

Gastrik bypass sonrası beslenme de ikinci adım yarı sıvı ve püreli beslenmedir. Yaklaşık bir hafta boyunca berrak sıvıların problemsiz bir şekilde tüketilmesi durumunda yarı sıvı diyete geçmede herhangi bir sakınca yoktur. Yarı sıvı diyette günde 3 - 6 öğün beslenme vardır ve her bir öğünde yaklaşık 4 - 6 yemek kaşığı yeterlidir. Hastaların püreli gıdaları yavaş yemesi öğünlerin en az yarım saat sürmesi gerekmektedir. Peynir, çırpılmış yumurta, pişmiş yulaf, yumuşak ve sindirimi kolay meyveler diyet içerisinde yer almaktadır.

 

Bypass Sonrası Su Alımı (Tavsiyeler)

Gastrik bypass sonrası beslenme aşama aşama ilerlemektedir. Bu aşamaların süreleri vücudun ve midenin iyileşme hızına göre değişiklik göstermektedir. Bu esnada su tüketimi oldukça önemlidir. Dehidrasyona uğramamak için günde en az iki litre su tüketmek gerekmektedir. Gastrik bypass sonrası beslenme için normale dönme süreci yaklaşık 3 ay kadardır. Bu esnada su tüketimi oldukça önemlidir.

 

Sıvı Tüketimi ve Dehidrasyonu Önleme

Gastrik bypass ameliyatı hem mideye giren yemek miktarını kısıtlamaya hem de tüketilen gıdaların emilimini değiştirmeye yönelik bir ameliyattır. Bu nedenle gastrik bypass sonrası beslenme için su tüketimi ve vitamin desteği almak son derece önemlidir. Vücudun susuz kalması durumunda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.

 

Dumping Sendromunu Rahatsızlığını Azaltın

Şekerli gıdaların tüketilmesi sonucunda mide içeriğinin bir anda boşalmasına dumping sendromu adı verilmektedir. Gastrik bypass sonrası beslenme konusunda dumping sendromu görülme riski bulunmaktadır. Bunun önüne geçmek için hastaların şekerli gıdalar tüketmemesi gerekmektedir. Ayrıca hızlı yemek yeme de dumping sendromuna yol açmaktadır. Bu nedenle hastaların da çok yavaş yemek yemesi gerekmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Konuyla ilgili sıkça sorulan sorulara buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Gastrik Bypass ameliyatı sonrası ne zaman normal yemek yenir?

Gastrik bypass sonrası beslenme için normal dönüş yaklaşık 3 ayı bulabilmektedir. Ancak bu süre vücudun iyileşme hızına bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

Gastrik bypass ameliyatı olmak için kaç kilo olunmalıdır?

Gastrik bypass ameliyatına hastaların kilosuna değil vücut kitle indekslerine göre karar verilmektedir. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişiler diğer yöntemler ile kilo vermede başarısız olduğunda gastrik bypass ameliyatı olabilirler. Ayrıca vücut kitle indeksi 35 - 40 arasında değişen ancak obeziteye bağlı ciddi bir sağlık problemi olan kişiler de ameliyat için uygundur.

 

Gastrik bypass sonrası mide bulantısı için ne yapılmalı?

Gastrik bypass sonrası beslenme ve diğer birçok nedene bağlı olarak mide bulantısı görülebilmektedir. Mide bulantısını önlemek için yemekleri çok çiğnemeleri, hemen yeni şeyler yemek yerine yavaş yavaş yemeklere geçiş yapılmalıdır.

 

Gastrik Bypass Ameliyatı zararları var mıdır?

Gastrik bypass ameliyatı oldukça güvenli bir işlemdir ancak büyük bir ameliyat olduğu için bazı riskleri bulunmaktadır. Gastrik bypass ameliyatı sonrasında da komplikasyon gelişme ihtimali vardır. Ancak en çok tercih edilen ameliyatlardan biri olması ve laparoskopik olarak yapılabilmesi nedeniyle bu riskler çok düşüktür. Gastrik bypass sonrası beslenme ve diğer önerilere uymayan kişilerde ameliyatın başarısız olma riski daha yüksektir

Adaymıyım ?
Kilo verme ameliyatına uygun olup olmadığınızı öğrenin
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide am.. Mide Balonu Ameliyatı Hakkında Herşey Kilo vermeyi düşünen kişiler için seçeneklerden birisi de mide balonudur. Ba.. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato) Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan so.. Zayıflamak İsteyenler İçin Mide Küçültme Yöntemleri Mide küçültme yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir. Kilo vermek ist..