Ana Sayfa Hakkımızda Obezite Cerrahisi Post Bariatrik Cerrahi Blog İletişim

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato)

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan sonraki yaklaşık ilk 3 aylık süreçte kilo verme oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sonrasında ise bu hız azalır ancak kilo kaybı devam eder. Ameliyattan sonraki bir yılın sonunda fazla kiloların yaklaşık olarak %70’i verilmiş olmaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrasında  kilo vermenin gerçekleşmesi ve ameliyatın başarılı kabul edilebilmesi için hastaların yeni bir yaşam tarzını benimsemesi gerekmektedir. Yeni yaşam tarzında hastaların belirlenmiş yemek programına uyması beklenmektedir. Bununla beraber ameliyat sonrasında aktif bir yaşam tarzı ile düzenli egzersizler de yer almaktadır. Ameliyat sonrasında bu yaşam tarzına adapte olan hastalar başarılı bir şekilde kilo verebilmektedir.

Ancak bazı durumlarda hızlı kilo vermenin ardından kilo verme durmaktadır. Yeni hayatın adapte olamayan hastalarda kilo verme yavaşlayarak durur. Bu duruma kilo kaybı duraklaması ya da plato adı verilmektedir. Hatta bazı hastalarda tekrar kilo alma görülmektedir. Eski yeme alışkanlıklarına geri dönen ya da hareketsiz bir yaşam tarzı benimseyen hastalarda bu durumlara sıkça rastlanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

"Bariatrik Plato" Nedir?

Plato, bir işlemde, etkinlikte ya da aktivitede daha fazla gelişmenin meydana gelmediği durum olarak kabul edilmektedir. Tüp mide ameliyatı sonrası bariatrik plato daha fazla kilo vermenin gerçekleşmediği durum olarak ifade edilebilir. Bariatrik ameliyat olan hastaların korkularından birisi de kilo vermenin planlanandan önce durmasıdır. Bazı hastalar için bu durum demotive edicidir. Ancak bariatrik plato eninde sonunda her tüp mide ameliyatı olmuş olan hastanın yaşayacağı durumlardan bir tanesidir. Birden fazla kilo kaybı platosu bulunmaktadır. Bunlar fizyolojik, beslenme ve ödem platosudur.

Vücut yeteri kadar kalori almadığı zaman daha az kalori yakmaya başlayarak mümkün olduğunda çok enerji depolamaya çalışır. Buna fizyolojik plato adı verilmektedir. Kötü ve sağlıksız beslenme sonucu kilo vermenin durmasına ise beslenme kaynaklı plato adı verilmektedir. Yeni beslenme şekline alışamayan hastalarda sıkça görülmektedir. Çok fazla tuzlu gıdalar tüketmek ve az su içmek vücutta ödem oluşmasına yol açmaktadır. Bu da ameliyat sonrasında kilo vermenin yavaşlamasına ve zamanla durmasına neden olur. Bu tür platoya, ödem platosu adı verilir.

Beslenme ve ödem platosu hastalar tarafından kolay bir şekilde fark edilebilir ve önlenebilmektedir. Diğer taraftan fizyolojik plato ise önüne geçmesi daha zor bir durumdur. İlk olarak yapılması gereken uzman hekim tarafından önerilen beslenme şekline devam edilmeli, yeterince su tüketmeli ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Buna rağmen kilo vermenin durması fizyolojik platoyu göstermektedir. Vücut aç kalmamak için aldığı az miktarda kaloriyi gelecekte ihtiyacı olabileceğini düşünerek saklamaktadır. Bu da ameliyat sonrasında kilo vermenin durmasına yol açmaktadır.

 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybının Duraksaması

Tüp mide ameliyatı sonrasında hemen hemen her hastanın başına bu durum gelmektedir. Bazı hastalarda birkaç hafta sonra bazı hastalarda ise birkaç ay sonra görülmektedir. Üç farklı kilo kaybı duraksaması vardır. Bunların arasından en problemli olanı düşük kalori alımına karşı vücudun kendini savunmaya geçirmesidir. Enerji depolamak ve organları korumak için kilo vermeyi bırakır. Bunun ikinci nedeni de beslenmede meydana gelen değişikliklerdir. Tüp mide ameliyatı sonrasında her hastanın uyması gereken özel bir beslenme şekli bulunmaktadır. Bazı durumlarda hastalar işlenmiş gıdalar, şekerli gıdalar, fast food ya da alkol gibi tüketmemeleri gereken besinleri tükettiğinde kilo verme sona erer. Bu kaçamaklar zamanla artma eğilimi gösterir ve önüne geçmek zorlaşır. Üçüncü olarak kilo kaybı metabolik değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Diyet yapan kişiler ilk başta hızla kilo kaybeder ancak verilmesi gereken fazla kilolar azaldıkça kilo verme yavaşlar.

Nedeninden bağımsız olarak kilo kaybının duraksaması son derece normaldir. Bu duraksamanın neden meydana geldiğini anlamak ve üstesinden gelmek için etkili yöntemler bulunmaktadır. Kilo kaybının duraksadığı durumlar hastaların üzerinde baskı yaratmaktadır ve bu baskı devamında strese yol açar. Stres metabolizmayı etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Bu nedenle hastaların kilo kaybı yavaşladığında stres altında olmaması gerekmektedir.

 

Kilo Kaybı Duraksamasına Karşı Neler Yapabilirim?

Ameliyat sonrasında kilo verme hızı herkes için farklıdır. Özellikle fazla kilosu çok olan insanlar ameliyatın hemen sonrasında daha hızlı kilo vermeye başlar. Diğer taraftan daha az kilo verecek olan hastalar ise daha yavaş kilo verir. Ameliyattan bir süre sonra kilo kaybı duraklaması herkesin başına gelebilmektedir. Genel olarak ameliyattan sonraki ilk üç ay kilo kaybının en hızlı olduğu dönemdir. Sonrasında kilo kaybı yavaşlar ve sona erer. Ancak bu durum nihai son değildir. Kilo verme tüp mide ameliyatından sonra 12- 18 ay kadar devam eder. Bu noktada önemli olan hastanın kendisine verilen talimatlara uyması ve stres altında hissetmemesidir. Kilo kaybı durakladığında bunun neden olduğunu anlamak ve baskı altında hissetmemek duraklamanın daha kısa sürmesini sağlar. Yapılacak bazı etkinlikler ve aktiviteler bu sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Bu etkinlikler sadece kilo kaybının durakladığı dönemde yardımcı olmaz. Aynı zamanda ameliyat sonrasında kilo vermeyi ve yeni yaşam tarzına adapte olmayı kolaylaştırır.

 

Günlük Tutma

Tüp mide ameliyatı öncesinde hastalara ameliyat sonrasında nasıl bir hayatın onları beklediği detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Ameliyat sonrasında hastaların oldukça farklı, alışkın olmadıkları yeni bir yaşam tarzı benimsemesi gerekmektedir. Bu konuda başarısız olan hastalar kısa sürede tekrar kilo almaya başlamaktadır. Başarısız hastalar zaman içerisinde ameliyat öncekindeki hallerine dönebilmektedir. Sürecin kolaylaşması için seçeneklerde bir tanesi günlük tutmaktır. Günlük tutmak hastaların yeni beslenme alışkanlıklarına ve egzersiz düzenine daha kolay alışmasını sağlamaktadır. Günlük tutma aynı zamanda olumlu davranışların pekişmesine yardımcı olur. Kilo kaybı duraklaması olan kişilerde ise en büyük faydası bunun nasıl oluştuğunu anlamaya yardımcı olmasıdır. Bu nedenle hastaların kilo kaybı duraklaması başlamadan önce hatta oldukça etkili olması için ameliyattan itibaren günlük tutması tavsiye edilmektedir.

 

Diyetinizi Yeniden Değerlendirin

Kilo kaybının durması durumunda yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi de diyetin yeniden değerlendirilmesidir. Bunun için kilo verme sürecinde aldığınız protein, yağ ve karbonhidratları not almak ve kontrol etmek gerekmektedir. Günlük alınan kalori miktarının %50’den fazlasının karbonhidrat olması durumunda daha fazla protein ve yağ tüketmek ve alınan karbonhidrat miktarının azaltılması tekrar kilo vermeye başlamayı sağlar. Ameliyat sonrasında protein tozları beslenmede önemli bir yer tutar. Ancak zaman geçtikçe protein kaynaklarının zenginleştirilmesi gerekmektedir. Protein tozları sıvı şekilde alınır ve vücut bunu yakmak için bir enerji harcamaz. Diğer taraftan yumurta, tavuk ya da kırmızı et gibi farklı kaynaklardan alınan proteinin sindirilmesinde vücut daha fazla kalori yakmaktadır. 

 

Fiziksel Aktivite

Kilo verme aşamasında fiziksel aktivite en az beslenme kadar önemlidir. Düzenli egzersiz metabolizmayı hızlandırır, kasları güçlendirir ve vücudun daha çok yağ yakmasını sağlar. Egzersize rağmen kilo kaybının durması, egzersizin yetersiz olmasından kaynaklanabilmektedir. Egzersizin yoğunluğunu ya da süresini artırmak yeniden kilo vermeyi sağlayabilir. Fitness, jogging, ağırlık kaldırma ya da diğer kardiyovasküler egzersizler kilo vermeyi kolaylaştıran egzersizler arasında yer almaktadır. Fiziksel aktivite esnasında vücudun çalıştığını gösteren en büyük gösterge kalp ritminin yükselmesidir. Egzersiz esnasında kalp ritminin düşük kalması o egzersizin yetersiz olduğunu gösterir. Sporun yanı sıra günlük hayatta da aktif olmak son derece önemlidir. Mümkün olduğunda yürüyen merdiven ya da asansör kullanmak yerine merdiven çıkmak gibi yapılacak ufak değişiklikler günlük hareketliliği önemli ölçüde artırmaktadır.

 

Ruh Sağlığınıza İyi Bakın

Tüp mide ameliyatı sonrası hastaları bekleyen süreç sadece fiziksel olarak zorlayıcı bir süreç değildir. Hastaların ruh sağlığı ve duygusal sağlığı açısından da oldukça yoğun ve zorlayıcı olabilmektedir. Özellikle hastaların kilo vermesinin yavaşlaması ile beraber endişe de ortaya çıkmaktadır. Daha fazla kilo verememe ya da ameliyatın başarısız olduğu düşüncesi hastanın durumu başarısız bir şekilde yönetmesine yol açabilmektedir. Başarısızlık hissi aynı zamanda stres ve depresyona neden olabilmektedir. Bu nedenle kilo kaybı duraklasa dahi hastaların stresten uzak durmaları gerekmektedir. Aksi takdirde kilo kaybı duraklaması daha büyük problemlere yol açar. Bu dönemde profesyonellerden yardım almak kişilerin süreci daha kolay atlatmasını sağlar. Yeni alışkanlıklar edinmek ya da farklı aktivitelere katılmak da yardımcı olmaktadır.

 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Yavaş Kilo Verme

Her insanın metabolizması ve genel sağlık durumu farklıdır. Bu nedenle ameliyat sonrasında belirli dönemde verilecek kilo miktarı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Verilmesi gereken kilo miktarı arttıkça ameliyatın başında verilen kilo miktarı da artar. Vermesi gereken kilo miktarı az olanlar daha yavaş bir şekilde kilo vermeye başlamaktadır. Yavaş kilo vermek ya da kilo vermenin yavaşlaması ameliyatın başarısız olduğunu ya da bir şeylerin yanlış olduğunu göstermez. Tüp mide ameliyatının sonuçları uzun vadede ortaya çıkmaktadır. Kilo verme hızlı da olsa yavaş da olsa hastalar ameliyattan 12 - 18 ay kadar sonra fazla kilolarının yaklaşık %70’ini vermiş olur. Bu nedenle kilo verme yavaş olsa dahi beslenme ve egzersiz programına uymak gerekmektedir. Ameliyat sonrasında gerçekçi beklentilere sahip olmak son derece önemlidir. İyileşme döneminin sona ermesi ile beraber kilo verme süreci inişli çıkışlı bir hale gelir. Hastaların ameliyattan birkaç ay sonra ideal kilolarına ulaşmayı beklemesi gibi yanlış beklentiler kilo verme sürecinin hastalar açısından daha zorlu olmasına yol açar. Herkes kendi vücuduna bağlı olarak kilo verir. Tüp mide ameliyatı olmuş vermesi gereken kilo miktarı 100 kilo olan bir kişinin ilk aylarda 30 kilo vermesi de fazla kilo miktarı 50 olan bir kişinin ilk aylarda 10 kilo vermesi de son derece normaldir. Ameliyattan sonra yavaş kilo verme ya da kilo vermenin duraksaması oldukça yaygın olarak görülmektedir. Vücut düşük kalori alımına karşı doğal olarak böyle bir tepki verebilir. Genellikle beslenme şeklinde, egzersiz programında ve günlük alışkanlıklarda yapılan ufak tefek değişiklikler tekrardan kilo kaybının başlamasını sağlar. Ameliyattan bir süre sonra kilo vermenin yavaşlaması sürecin normal bir parçasıdır.

 

Ameliyat Sonrası 3 Haftalık Kilo Kaybı Duraksaması

Tüp mide ameliyatından 3 hafta sonra kilo kaybı duraksaması sık rastlanılan bir durumdur. Ameliyattan belli bir süre sonra kilo kaybının duraksaması her ne kadar normal olsa da üçüncü haftada başlaması hastalar arasında sık görülür. Genellikle ilk birkaç hafta vücudun su, kas ve yağ kaybetmesiyle kilo verilir. Uzun vadeli yağ kaybı daha sonraları gerçekleşir. Bu süreçte bazı duraksamaların olması normaldir. Üçüncü haftada kilo kaybının duraksama süresi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bazı kişilerde bu duraksama birkaç gün ya da birkaç hafta sürerken diğerlerinde bu süre daha uzun olabilmektedir.

Adaymıyım ?
Kilo verme ameliyatına uygun olup olmadığınızı öğrenin
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide am.. Mide Balonu Ameliyatı Hakkında Herşey Kilo vermeyi düşünen kişiler için seçeneklerden birisi de mide balonudur. Ba.. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato) Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan so.. Zayıflamak İsteyenler İçin Mide Küçültme Yöntemleri Mide küçültme yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir. Kilo vermek ist..