Ana Sayfa Hakkımızda Obezite Cerrahisi Post Bariatrik Cerrahi Blog İletişim

Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar

Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide ameliyatı gelmektedir. Günümüzde birçok kişi tüp mide ameliyatı ile ideal kilosuna ulaşabilmektedir. Ancak bu ameliyatın çok tercih ediliyor olması bazı kişilerin aklına “Tüp mide ameliyatı olup pişman olanlar var mı?” sorusunu da getirmektedir. Tüp mide ameliyatı başarı oranı oldukça yüksek bir operasyondur. Ameliyatın başarısını etkileyen birden çok faktör bulunmaktadır.

Tüp mide ameliyatı sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz sonrasında kilo veremeyen kişilere uygulanmaktadır. Ameliyat birçok kişide, halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. Laparoskopik ameliyatın açık ameliyata göre önemli avantajları bulunmaktadır. Laparoskopik tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme dönemi oldukça konforlu geçmektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık %80’lik kısmı alınmaktadır. Midenin kalan boyutu ve şekli yaklaşık bir muz kadardır. Bu şekilde hastaların daha az beslenmesi ile daha çabuk doygunluğa ulaşması hedeflenmektedir. Ayrıca açlık hissine neden olan ghrelin hormonunun miktarı da önemli ölçüde azalmaktadır. Hormon seviyesindeki bu azalma da hastaların daha geç acıkmasını sağlar.

 

Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrasında hastaların ilk hafta tanesiz, açık renkli sıvı diyeti yapması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında bağırsak tıkanıklığı, ishal, kabızlık, susuzluk ya da gastrik sızıntı meydana gelmemesi için son derece önemlidir. İkinci haftada ise sıvı beslenme devam etmektedir. Ancak tanesiz çorba, yağsız yoğurt ya da şekersiz ve yağsız dondurma gibi daha kıvamlı gıdalar da tüketilebilmektedir. Hastaların bu süreçte dumping sendromu yaşamaması için şekerli gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Şekerli gıda tüketimi sonrasında midenin kendini hızlı bir biçimde boşaltmasına dumping sendromu adı verilmektedir. Üçüncü haftada ise beslenmeye, yumuşak püreli gıdalar eklenmektedir. Bu hafta itibarıyla hastaların yavaş yavaş yemeye ve çok çiğnemeye alışmaya başlaması gerekir. Lokmaların yutulmadan önce en az 25 kez çiğnenmesi tavsiye edilmektedir. Ameliyattan bir ay sonra yavaş yavaş hafif katı gıdalara geçiş başlar. Ancak bu süreçte de şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Bunların dışında biftek, lifli sebze ya da kabuklu çerez gibi sindirilmesi zor gıdalardan da uzak durulmalıdır.

 

Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Var Mı?

Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Var Mı?

Tüp mide ameliyatının başarısızlıkla sonuçlanmasına ve hastaların pişman olmasına yol açacak birkaç faktör bulunmaktadır. Bunlardan ilki yanlış teknik seçimidir. Bariatrik cerrahide tüp mide ameliyatı dışında çeşitli yöntemler de bulunmaktadır. Tüp mide ameliyatı her ne kadar en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olsa da bazı hastalar için doğru bir tercih değildir. Ancak bu oldukça düşük bir ihtimaldir. Bununla beraber genellikle başarısızlık ve pişmanlık hastanın ameliyat sonrasında yeni hayat tarzını benimseyememesinden kaynaklanmaktadır. Ameliyat sonrasında hastanın istenilen miktarda kilo verememesi ya da bir süre sonra tekrar kilo almaya başlaması durumunda ameliyatın başarısız olduğu kabul edilmektedir. Her ne kadar tüp mide ameliyatı ile midenin %80’i alınsa da mide tekrar genişleyebilmektedir.

Hastaların ameliyat sonrasında dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Bununla beraber düzenli egzersiz yapılmalıdır. Ancak bazı hastalar iyileşme süreci sona erdikten sonra sağlıksız beslenmeye ve hareketsiz yaşama geri döner. Bu da zaman içerisinde tekrar kilo alımına ve obeziteye neden olur. Yeni yaşam tarzına uyum sağlayamayan hastalarda pişmanlık görülmektedir. Tüp mide ameliyatının başarı şansı büyük oranda hastanın kendisine bağlıdır. Bu nedenle hastaların ameliyat sonrasındaki yaşam tarzlarına dair en ufak bir soru işaretinin olmaması gerekmektedir. Düşük kalorili ve şekersiz beslenme ile düzenli egzersiz obez hastalar için psikolojik açından ilk başta zorlayıcı olabilmektedir.

 

Başarısız Tüm Mide Ameliyatları

Tüp mide ameliyatının başarısız olduğu durumlarda revizyonel bariatrik cerrahiden yararlanılabilmektedir. Revizyonel bariatrik cerrahide hastalar ikinci bir bariatrik cerrahi operasyonu geçirirler. Tüp mide ameliyatının başarısız olmasıyla beraber ikinci bir tüp mide ameliyatı mümkündür. Midenin genişleyen kısmı tekrar alınarak hastanın kilo vermesi sağlanır. Ayrıca tüp mide ameliyatı sonrasında asit reflü gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Asit reflü rahatsızlığı meydana geldiğinde bu durumu gidermek için revizyonel bariatrik cerrahi kapsamında gastrik bypass ameliyatı yapılabilmektedir. Gastrik bypass ameliyatında midenin küçük bir kısmı ayrılır ve küçük bir cep oluşturulur. Daha sonra bu cep direkt olarak küçük bağırsağa bağlanır. Bu sayede hem hastaların az yemesi hem de yenilen gıdaların direkt olarak küçük bağırsağa geçerek daha az emilmesi sağlanır.

Adaymıyım ?
Kilo verme ameliyatına uygun olup olmadığınızı öğrenin
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide am.. Mide Balonu Ameliyatı Hakkında Herşey Kilo vermeyi düşünen kişiler için seçeneklerden birisi de mide balonudur. Ba.. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato) Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan so.. Zayıflamak İsteyenler İçin Mide Küçültme Yöntemleri Mide küçültme yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir. Kilo vermek ist..