Ana Sayfa Hakkımızda Obezite Cerrahisi Post Bariatrik Cerrahi Blog İletişim

Mide Ağrısı Nedir? Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide sindirim sistemini oluşturan en önemli organlardan bir tanesidir. Mide kaslı bir organdır ve kasılıp, gevşeyerek tüketilen gıdaların parçalanarak ince bağırsağa geçmesini sağlamaktadır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak mide ağrısı görülebilir.

Obezite kaderiniz değil!

 

Mide Ağrısı Nedir?

Mide ağrısı, karnın sol üst kısmına doğru görülen keskin bir ağrıdır. Herkes çeşitli sebeplere bağlı olarak hayatında birçok kez mide ağrısı yaşayabilir. Mide ağrısı hazımsızlık gibi basit durumlarda görülebildiği gibi çok ciddi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

 

Mide Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Ağrının kendisi aslında belirtidir. Karnın üst bölgesinde hissedilen bir ağrıdır. Mide bölgesinde ağrıya neden olan durum beraberinde farklı belirtilere de neden olabilmektedir. Şişlik, mide bulantısı, mide yanması ya da kramp bu belirtilerin en sık görülenleridir.

 

Mide Ağrısı Neden Olur?

Mide ağrısı birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Midede ağrıya yol açan faktörlerden bazıları oldukça ciddi rahatsızlıklar olabilmektedir.

 

Sindirim Güçlüğü

Hazımsızlık en sık görülen mide ağrısı nedenidir. Aşırı yağlı ya da asitli gıdaların tüketilmesi ya da midede çok fazla mide asitinin olması durumunda sindirim güçlüğü ortaya çıkar. 

 

Gaz

Bir diğer mide ağrısı nedeni gazdır. Tüketilen besinlerin sindirilmesi durumunda sindirim sisteminde gaz oluşması son derece normaldir. Gaz miktarının fazla olması ise karın bölgesinde şişlik hissinin yanı sıra mide ağrısına da yol açar.

 

Gastrit

Gastrit midenin astar dokusunun şişmesi ve ağrıya neden olması durumudur. Akut gastrit problemi ise genellikle H. pylori bakterisinin yol açtığı enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar.

 

Kas Spazmları

Midenin bulunduğu yerde çok fazla kas dokusu yer alır. Hatta midenin kendisi de oldukça kaslı bir organdır. Mideyi çevrelen kaslarda görülebilen spazmlar mide ağrısına neden olabilmektedir.

 

Enfeksiyon

Sindirim sistem enfeksiyonuna gastroenterit adı verilmektedir. Viral bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar. Enfeksiyonun en büyük belirtilerinden birisi mide ağrısıdır. Ayrıca baş ağrısı ve yorgunluk gibi diğer belirtilere de sahiptir.

 

Safra Taşı

Bilirubinin, safra kesesinde aşırı birikimi sonucunda safra taşı meydana gelmektedir. Safra taşları bazı kişilerde herhangi probleme yol açmaz ancak bazılarında safra kanalını tıkayarak ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Safta taşı aynı zamanda mide ağrısına da yol açar.

 

Karaciğer ve Pankreas Rahatsızlıkları

Karaciğer ve pankreas her ne kadar direkt olarak sindirim sistemi içerisinde yer almasa da bu sisteme yardımcı olan organların başında gelmektedir. Pankreas ya da karaciğerde meydana gelen rahatsızlıkların önemli bir kısmı mide ağrısına yol açmaktadır.

 

Divertikülit

Bağırsaktan üzerinde dışarı doğru meydana gelen ufak çıkıntılara divertikül adı verilir. Sağlıklı bir bağırsakta bu yapıların olmaması gerekir ancak bazı kişilerde divertikül görülmektedir. Bu yapıların enfeksiyon kapması durumunda divertikülit görülür.

 

Bağırsak Tıkanıklığı

Bağırsak sindirim sistemini oluşturan organlardan bir diğeridir. Temel olarak alınan besinlerin emilimi tam olarak bağırsaklarda gerçekleşmektedir. Bağırsakların işlevini yerine getirmesini engelleyen bağırsak problemlerinde mide ağrısının yanı sıra şişlik, kusma ya da kramp gibi belirtiler de görülür.

 

Apandisit

Apandisit, apendiksin enfeksiyon kapmasıdır. Apandisit problemi görüldüğünde acil müdahale gerekmektedir. Aksi takdirde ölümcüldür. Rahatsızlık öncelikli olarak göbek deliği etrafında ortaya çıkar. Sonrasında ise yayılarak mide ağrısına yol açar.

 

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Temel olarak mide ağrısına yol açan durumun ortadan kaldırılması ile mide ağrısı da ortadan kalkar. Bu nedenle ilk olarak mide ağrısının altında yatan rahatsızlığın keşfedilmesi gerekir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Konu hakkında merak edilen soruları cevapladık. Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Mide ağrısını en çabuk ne geçirir?

Muz yemek, susuz kalmamak ve bol bol su tüketmek, papatya çayı ya da zencefil çayı içmek mide ağrısına çok çabuk etki eden etmenlerden bazılarıdır.

 

Aşırı mide ağrısı neden olur?

Aşırı mide ağrısı çok çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bunlardan bazıları çok kolay tedavi edilebilirken bazıları sağlığı ciddi derecede tehlikeye atan sağlık problemleridir.

 

Şiddetli mide ağrısı için ne yapabilirim?

Mide ağrısının çok şiddetli olması, yaklaşık 12 saaten fazla sürmesi ve beraberinde kusma ya da ateş gibi problemlerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden uzman hekime danışmak gerekir.

 

Mide ağrısı ne zaman tehlikeli bir durum oluşturur?

Mide ağrısının çok şiddetli olması ve uzun süre boyunca geçmemesi tehlikeli bir duruma işaret edebilmektedir.

 

Reflü için iyi gelen şeyler nelerdir?

Reflü şikayetlerinin hafiflemesi için sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra stresten uzak bir hayat tarzı benimsenmelidir.

Adaymıyım ?
Kilo verme ameliyatına uygun olup olmadığınızı öğrenin
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide am.. Mide Balonu Ameliyatı Hakkında Herşey Kilo vermeyi düşünen kişiler için seçeneklerden birisi de mide balonudur. Ba.. Zayıflamak İsteyenler İçin Mide Küçültme Yöntemleri Mide küçültme yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir. Kilo vermek ist.. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato) Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan so..