Ana Sayfa Hakkımızda Obezite Cerrahisi Post Bariatrik Cerrahi Blog İletişim

Mide Kelepçesi Nedir?

“Mide kelepçesi nedir?” birçok kişinin cevabını merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Mide kelepçesi bir kilo verme yöntemi olarak ortaya çıkmıştır. Midenin üst kısmına küçük bir halka takılmasına dayanan bariatrik cerrahi yöntemi “mide kelepçesi” olarak adlandırılır. Bu halka mideye gıda girişini yavaşlatır ve kişiler daha az yiyerek çok daha tok hissederler. Uzun yıllardır uygulanan bu yöntem aynı zamanda en çok tartışılan kilo verme yöntemlerinden bir tanesidir.

Obezite cerrahisi hakkında detaylı bilgi al

 

Mide Kelepçesi Nedir?

Mide kelepçesi aslında içerisinde tuzlu su bulunan küçük bir halkadır. Halkanın içine tuzlu su verilerek halka genişletilebilir ya da içinden tuzlu su alınarak daraltılabilir. Mide kelepçesi ile midenin hacmi sınırlandırılmaktadır. Ancak bu geçici bir şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle “mide kelepçesi nedir?” sorusunun cevabı aslında midenin hacmini geçici olarak düşürmektir. Tüp mide ya da gastrik bypass ameliyatlarında midenin boyutu kalıcı olarak küçültülür.

 

Mide Kelepçesi Kimlere Uygulanır?

Genel olarak obezite ve obeziteye bağlı diğer hastalıklara sahip olan kişiler mide kelepçesi için uygun adaylar olarak kabul edilirler. Bu kişilerin düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile kilo verememesi sonucunda mide kelepçesi uygulanabilir. Mide kelepçesi diğer bariatrik cerrahi yöntemlere göre daha az kaybı kilo sağlamaktadır. Ayrıca mide kelepçesi diğer bariatrik kilo verme yöntemlerine göre daha fazla doktor ziyareti ve kontrol gerektirmektedir. Özellikle ilk yılda periyodik aralıklarla planlanan doktor ziyaretlerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

 

Mide Kelepçesi Riskleri Nelerdir?

Mide kelepçesi bazı riskler barındırmaktadır. Bunların başında daha az kilo kaybı sağlaması ve daha fazla doktor kontrolü gelir ancak riskler bunlarla sınırlı değildir. Zaman içerisinde mide kelepçesine bağlı olarak ek sorunlar da ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre mide kelepçesi sonrası komplikasyon görülme riski %50 dolaylarındadır. Mide kelepçesinin kayma riski bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda düzeltme ameliyatı gerekir. Mide kelepçesinde düzeltme ya da çıkarma ameliyatı oranı %35’tir. Son olarak kelepçede diğer bariatrik cerrahi yöntemlere göre başarısız olma riski daha yüksektir. Bu risklerden dolayı tüp mide ya da gastrik bypass gibi diğer bariatrik cerrahi yöntemleri daha sık tercih edilmektedir.

 

Mide Kelepçesi Nasıl Takılır?

Mide kelepçesi genel anestezi ile yapılmaktadır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yöntemle gerçekleştirilmektedir. Bu işlem birkaç santim büyüklüğündeki 4-5 kesiden yapılmaktadır.

Ameliyat bu kesilerden yerleştirilen kamera ve ameliyat ekipmanları ile tamamlanmaktadır. Kelepçe midenin üst kısmına yerleştirilir. Gastrik banda bağlı küçük bir plastik tüp ise cilt altından porta bağlanır. Ameliyat sonrasında özel bir iğne ile bant için gerekli olan sıvı bu porttan enjekte edilir.

 

Mide Kelepçesi Sonrası Hasta Nasıl İzlenir?

Mide kelepçesi takıldıktan sonra bir süre sadece sıvıyla beslenmek gerekmektedir. Sonrasında ise katı gıdaya geçilmeden önce birkaç hafta da püreli gıdalar tüketilmelidir. Bu süreçte birkaç defa doktor kontrolü gerekmektedir. Bu kontrollerde bantın genişliği yeniden ayarlanabilir. Porttan yapılan işlemlerde anestezi uygulamasına gerek duyulmamaktadır. İlk sene boyunca verilen kilo miktarına bağlı olarak ek ayarlamaların yapılması gerekli hale gelebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Konuyla ilgili kullanıcıların merak ettiği sorulara yer verdik.

 

Mide kelepçesi takmak için kaç kilo olunmalıdır?

Diğer bariatrik yöntemlerde olduğu gibi mide kelepçesi uygulaması da kişinin kilosuna değil vücut kitle indeksine bağlı olarak yapılmaktadır. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişileri mide kelepçesi için uygun adaylardır. Vücut kitle indeksi 35-40 arasında olan ve obeziteye bağlı en az bir hastalığı olan kişilere de uygulanabilmektedir.

 

Mide kelepçesi kaç yıl kullanılır?

Mide kelepçesi ile hedef ilk bir yılda fazla kiloların yarısının verilmesidir. 3 yıl sonucunda ise bu kiloların yaklaşık %80’i verilir. Hastalar mide kelepçesini diledikleri kadar kullanabilirler.

 

Mide kelepçesi ne zaman çıkarılır?

“Mide kelepçesi nedir?” sorusundan sonra en çok merak edilenlerden birisi de mide hacmini geçici olarak kısıtlayan kelepçenin ne zaman çıkarılacağıdır. Mide kelepçesi, midede anatomik bir değişikliğe yol açmaz. Bu nedenle mide kelepçesi istenildiği zaman çıkarılabilmektedir.

 

Mide kelepçesi zararları nelerdir?

Mide kelepçesinin bazı riskleri bulunmaktadır. Bazı durumlarda mide kelepçenin çıkarılması gerekmektedir. Mide kelepçesi mideyi aşındırabilir, kayabilir, gastrite neden olabilir, kalp yanması ve mide ülserlerine yol açabilir. Bunun dışında portun bulunduğu bölgede enfeksiyon gelişme riski de vardır. Karın içerisinde yara dokusu ve yapışıklık oluşması gibi riskler de mevcuttur.

Adaymıyım ?
Kilo verme ameliyatına uygun olup olmadığınızı öğrenin
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide am.. Mide Balonu Ameliyatı Hakkında Herşey Kilo vermeyi düşünen kişiler için seçeneklerden birisi de mide balonudur. Ba.. Zayıflamak İsteyenler İçin Mide Küçültme Yöntemleri Mide küçültme yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir. Kilo vermek ist.. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato) Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan so..