Her ameliyat farklı olduğu gibi, her ameliyatın sonucu da hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir. Bunlardan bir tanesi de tüp mide ameliyatıdır. Obez kişilerin sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile kilo verememesi durumunda bariatrik ameliyatlar aşırı kilonun verilmesinde yardımcı olmaktadır. Bu gastrik ameliyatlar arasında en sık yapılanlardan birisi de tüp mide ameliyatıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak ameliyat sonrasında hastalar istenilen miktarda kilo veremeyebilmektedir. Yeteri miktarda kilo vermeden kilo verme durduğunda ya da tekrar kilo alımı başladığında uygulanan bariatrik operasyon başarısız olarak değerlendirilir. Bu durumda hastaya tüp mide revizyon ameliyatı uygulanmaktadır. Tüp mide revizyon ameliyatı için farklı teknikler uygulanabilmektedir. Bununla beraber hastalara ikinci kez tüp mide ameliyatı da yapılabilir. “Revizyon mide ameliyatı nedir?” sorusu mide küçültme ameliyatı başarısız olan her hastanın kilo verme sürecini devam ettirmek istediği zaman sorduğu soru olarak ortaya çıkar. Bununla beraber tüp mide revizyon ameliyatı fiyatları ile ilgili bilgiler de en çok merak edilen bilgiler arasında yer almaktadır.
Revizyon Bariatrik Cerrahi Hakkında Detaylı Bilgi Alın
Mide revizyon ameliyatı, yapılan bariatrik operasyonun başarısız olması durumunda uygulanır. Bariatrik ameliyat olmayı düşünen birçok kişinin aklına gelen sorulardan bir tanesi “Revizyon mide ameliyatı nedir?” sorusudur. Revizyon mide ameliyatı ilk yapılan bariatrik cerrahi operasyonu başarısız olduğun zaman hastanın talep etmesi halinde yapılan bir operasyondur. Tüp mide ameliyatı gibi bariatrik cerrahi ameliyatları yüksek başarı oranına sahip ameliyatlardır. Ancak ameliyatın başarısı hastanın ameliyat sonrasında yeni yaşam tarzına ne kadar alışabildiği ve kurallara ne kadar uyabildiği ile doğrudan ilişkilidir. Hastaların ameliyat sonrasında sağlıklı beslenmeleri, küçük porsiyonlar tüketmeleri, basit karbonhidrat tüketimini özellikle de şeker tüketimini bırakmaları ve düzenli egzersiz yapmaları gerekmektedir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde ameliyat öncesi kiloya ve sağlık sorunlarına geri dönüş kaçınılmaz olmaktadır.
Her ne kadar hasta bariatrik operasyon için daha önce uygun bulunmuş olsa da mide revizyon ameliyatı için hastanın durumunun tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir. Hastanın daha önce kilo verme ameliyatına uygun bulunmuş olması mide revizyon ameliyatı için de uygun bulunacağı anlamına gelmemektedir. Uyuşturucu ve keyif verici madde bağımlılı olan kişiler, vitamin ve diğer gıda desteklerini almayan hastalar, ameliyat sonrası asit reflü görülen ve bununla ilgili tedavi almayan hastalar ile yeme bozukluğu olduğu tespit edilen hastalar mide revizyon ameliyatı için uygun adaylar arasında değerlendirilmemektedir.
Tüp mide ameliyatı ve diğer bariatrik cerrahi ameliyatlarında başarı oranı oldukça yüksektir. Genellikle hastalar ameliyat sonrasındaki bir yılın sonunda fazla kilolarının %75’inden kurtulmaktadır. Ancak düşük oranla da olsa ikinci bir revizyon ameliyatı ihtiyacı gündeme gelebilir. Hastanın sağlıksız beslenmeye ve hareketsiz yaşam tarzı benimsemeye devam etmesi, ilk ameliyatta doğru tekniğin uygulanmaması ya da ameliyat sonrasında asit reflü meydana gelmesi gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak revizyonel ameliyat gerekebilmektedir. Revizyon ameliyatı öncesinde yapılan değerlendirme sonucunda tüp mide ameliyatı başarısız olan hastalara, tekrar tüp mide ameliyatı yapılabileceği gibi bazı durumlarda revizyon ameliyatlarında ilk ameliyattan farklı bir teknik uygulanması söz konusu olabilir.
Revizyon cerrahisinde de farklı bariatrik cerrahi yöntemlerinden yararlanılabilmektedir. Yapılan ilk ameliyatta yanlış tekniğin seçilmesi durumunda revizyon ameliyatını farklı bir teknikle yapmak mümkündür. Ancak başarısızlığın farklı nedenleri olduğu durumlarda ise ilk ameliyatta uygulanan teknik revizyon ameliyatında da uygulanabilmektedir. Tekniğe bağlı olduğu düşünülen başarısızlıklarda revizyon ameliyatında farklı bir tekniğin uygulanması ameliyatın başarı şansının artmasına olanak sağlar. Revizyon ameliyatında aynı yöntemin kullanılması ya da farklı bir yöntemin uygulanması tamamen hastanın durumuna ve mide revizyon ameliyatı nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir.
Mide bandı uygulamasında hastanın midesinin üst kısmına bir bant takılarak bu kısmın küçülmesi sağlanır. Bu sayede hasta daha az yemek yiyerek doygun hisseder. Gıdalar ise midenin küçük bölümünden yavaş yavaş büyük kısmına geçer ve burada sindirilmeye devam eder. Mide bandı kayması gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak mide bandı ameliyatı başarısız sonuçlanabilmektedir. “Revizyon mide ameliyatı nedir?” sorusu bu noktada hastaların kendilerine sorması gereken bir sorudur. Genellikle mide bandı başarısız olan hastalara revizyon ameliyatında farklı bir teknik önerilir. Mide bandı ameliyat ile alınır ve hasta için en uygun mide ameliyatı tercih edilir. Genellikle tüp mide ameliyatı ya da gastrik bypass ameliyatıyla hastaların başarılı bir şekilde kilo vermesi sağlanmaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası başarısızlık meydana geldiğinde genellikle hastanın midesi tekrar büyümektedir. Kilo vermenin durması ya da tekrar kilo kazanımının başlaması durumunda tüp mide revizyon ameliyatı ihtiyacı ortaya çıkar. Tüp mide revizyon ameliyatı için hastalara farklı teknikler uygulanabildiği gibi tekrar tüp mide ameliyatı da yapılabilmektedir. Bu durum kilo alımının nedenine göre değişiklik gösterebilmektedir. Tüp mide revizyon ameliyatı için ikinci kez tüp mide ameliyatı yapılması oldukça yaygındır.
Gastrik bypass ameliyatlarında farklı nedenlerle ameliyat başarısız olabilmektedir. Mide ile bağırsağın arasında kalan geçiş kısmının genişlemesi bunlardan bir tanesidir. Bu gibi durumlarda kanal revizyon ameliyatı ile genişletilebilmektedir.
“Revizyon mide ameliyatı nedir?” sorusu kadar ameliyat için dikkat edilmesi gerekenler de önemlidir. Hastaların ameliyat sonrası süreci, ilk ameliyatın sonrasına oldukça benzer bir şekilde ilerler. Hastaların şekerli gıdalar tüketmemesi gerekmektedir. Ayrıca katı ve sıvı gıdaların bir arada alınmaması, operasyon sonrası önerilen diyete sıkı sıkı uyulması önemlidir. Sıvı alımının yemekten en az yarım saat önce ya da yarım saat sonra yapılması gerekir. Sıvı tüketimi de iyileşme sürecinde önemli noktalardan bir tanesidir. Hastaların günde en az iki litre su tüketmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yorgunluk gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Tüp mide revizyon ameliyatı fiyatları hastaların “Revizyon mide ameliyatı nedir?” sorusundan sonra en sık sorduğu konuların başında gelmektedir. Tüp mide revizyon ameliyat fiyatları hastaya, operasyonun tekniğine ve kapsamına göre değişiklik göstermektedir. Her hastanın sağlık durumu, olduğu ilk ameliyat, revizyon ameliyatı nedeni birbirinden çok farklı olabilir. Bu nedenle sabit tüp mide revizyon ameliyatı fiyatları gibi bir durum söz konusu değildir. Tüp mide revizyon ameliyatı fiyatları hastaların ilk muayenesinden sonra, revizyon ameliyatının planlanma aşamasında belirlenmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Kez Yapılabilir?
Tüp mide ameliyatı bir kez ilk ameliyatı ve bir kez de revizyon ameliyatı olarak iki kez gerçekleştirilebilmektedir.
Mide küçültme ameliyatı sonrası tekrar kilo alınır mı?
Mide küçültme ameliyatı sonrasında hastanın yeni hayat tarzına alışamaması, ameliyat için doğru tekniğin seçilmemesi ve diğer bazı durumlara bağlı olarak hastaların yeniden kilo alması mümkündür.
En sık hangi mide küçültme ameliyatı yapılıyor?
Günümüzde en sık yapılan mide küçültme ameliyatlarının başında tüp mide ameliyatı gelmektedir. Daha önce tüp mide ameliyatı olan kişilere ikinci kez tüp mide ameliyatı yapılabilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası iç dikişler ne zaman iyileşir?
Tüp mide ameliyatı sonrasında mideye uygulanan dikişler yaklaşık 15 - 20 gün içerisinde iyileşmektedir. Ancak tam iyileşme 30 - 40 günü bulabilmektedir.
Tüp mide ameliyatında kaçak riski ne zaman biter?
Tüp mide ameliyatının 10 gününden sonra kaçak görülme riski önemli ölçüde düşmektedir. İkinci kez tüp mide ameliyatı olan hastalarda da kaçak riski yine 10 gün sonra oldukça düşmektedir.