Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini suda çözünebilen bir vitamin türüdür. B grubu vitaminler çeşitli yönlerden son derece gerekli vitaminler arasında yer almaktadır. B12 vitamini DNA’nın ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda yer alır. Beyin fonksiyonu, kalp fonksiyonu, enerji üretimi ve çok daha fazlası için gereklidir. Bu vitamin hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunur ve bazı takviye edilmiş besinlerin içerisinde de yer alır.
Vegan ya da vejetaryen beslenen kişiler, ileri yaştakiler ve sindirim problemi olan kişiler B12 yetmezliği riski yaşarlar. Bu kişilerin ekstradan B12 desteği alması gerekmektedir. Bu noktada akıllara gelen sorulardan bir tanesi de “B12 vitamini kilo aldırır mı?” sorusudur. B12 vitamini kullanmayı düşünen birçok kişi bu sorunun yanıtını aramaktadır. Ancak B12 vitamini kilo kontrolünden daha önemli yararlara sahiptir. Beynin ve sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için B12 vitaminine ihtiyacı vardır. B12 vitamini kişinin ruh hali ve hafızası üzerinde büyük etkilere sahiptir. Diğer taraftan B12 vitamin yetmezliği ciddi sağlık problemlerine de yol açmaktadır. Bu nedenle B12 vitamini desteği kullanması gereken kişilerin vitaminin kilo ile ilişkisine bakmadan mutlaka destek alması gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
B12 vitamini konusunda yaygın olan kanılardan birisi vitamin desteklerinin kilo aldırdığıdır. Ancak B12 vitamini de dahil olmak üzere vitamin destekleri kilo almaya neden olmamaktadır. B12 vitamini vücut tarafından üretilememektedir. Günlük beslenme ile alınmaktadır. Başta kırmızı et olmak üzere çiftlik hayvanları, balık, diğer deniz ürünleri, mandıra ürünleri ve yumurta sarısı gibi hayvansal gıdalar B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Erişkin bir insan günde yaklaşık olarak 3 - 4 mcg seviyesinde B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır. B vitamini eksikliği olan kişilerin mutlaka vitamin takviyesi alması gerekmektedir. B grubu vitaminler kilo almaya neden olmadığı için kişiler gönül rahatlığı ile takviye alabilirler. Hatta son yıllarda yapılan bazı araştırmalara göre B12 vitamini eksikliği olan kişilerin vücudu daha fazla yağ dokusu depolamaya yatkınlaşmaktadır. Ancak B12 vitaminin insanlar üzerindeki buna benzer etkileri için araştırmalar henüz yeterli seviyede değildir.
B12 vitamin takviyesi iğne ya da hap şeklinde alınabilmektedir. B12 kapsülleri en yaygın tercih edilen takviye türüdür. B12 takviyeleri, beslenme yeterli olmadığında vitamin desteği sağlamaktadır. B12 kapsüllerini multivitamin kapsülleri ile karıştırmamak gerekmektedir. Multivitaminler B12 için destek kaynağı görevi görmektedir. Diğer taraftan B12 yetmezliğinin tedavisi için doğrudan B12 kapsüllerinin kullanılması gerekmektedir. Bazı kesimler multivitamin desteklerinin B12 yetmezliği söz konusu olduğunda yetersiz kaldığını savunmaktadır. Çünkü bu takviyeler vücuda yeteri kadar B12 sağlayamaz. B12 desteklerinde yaklaşık olarak 250 mcg B12 bulunmaktadır. Bu sayı kapsüllerde 1000 mcg’dir.
B12 iğneleri ise B12 yetmezliğinin ciddi boyutlarda olması durumunda hızlı bir şekilde bu eksikliğin giderilmesi için kullanılmaktadır. İğneler, kapsüllerden daha etkilidir. B12 iğneleri aynı zamanda kötücül (pernisyöz) anemi hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada B12 desteği sağlayan multivitaminler en az içeriğe sahip olanlardır. Hem B12 kapsülü hem de iğnesi bu vitaminin eksikliğinin giderilmesi noktasında en etkili yöntemlerdir. İğneler sadece daha kısa sürede etkisini gösterir.
B12 ve B grubu vitaminler hakkındaki bir diğer kanı da bu vitaminlerin kilo kaybına yardımcı olduğudur. B12 vitamini vücudun yağ metabolizması üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. B12 vitamini eksiliği olan kişilerde yağ dokusu birikimi ve obezite daha sık görülmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre yeterli miktarda B12 vitaminin alınmasının kilo alma ve obezite riskini düşürdüğü görülmüştür. Benzer bir şekilde çocukların katıldığı araştırmalarda B12 vitamini düşük olan çocukların daha yüksek vücut kitle indeksine sahip olduğu görülmüştür.
B12 vitamininin metabolizma üzerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Sürekli halsizlik ve yorgunluk hisseden kişilerde B12 vitamini kullanımı sonrası bu şikâyetlerde azalma görülmüştür. Yapılan araştırmalar da B12 seviyesi ideal aralıkta olan kişilerin daha zayıf, B12 yetmezliği olan kişilerin daha kilolu ve obeziteye daha yatkın olduğunu göstermektedir. Ancak B12’nin kilo üzerindeki etkilerin için insanlara yönelik yapılan araştırmalar oldukça azdır. Bu nedenle B grubu vitaminler kesin olarak kilo vermeyi sağlıyor demek tam doğru değildir. Ancak diğer taraftan B12 ile vücut ağırlığı üzerinde bir ilişki olduğu düşünülmektedir.