Gastrit, aslında ortak bir noktası bulunan bir grup sağlık durumu için kullanılan genel bir terimdir. Midenin içerisinde mukoza adı verilen koruyucu özelliğe sahip bir astar tabaka bulunur. Mukoza tabakası mideyi güçlü mide asitlerinden korur. Koruyucu tabaka hasar aldığında ya da zayıfladığında enflamasyon oluşur. Bu tabakada enflamasyon meydana gelmesi gastrit olarak adlandırılmaktadır. Gastrit sık sık hazımsızlıkla karıştırılmaktadır. Çünkü gastrit belirtileri ile hazımsızlık belirtileri birbirine benzerdir. Hazımsızlık midenin besinleri sindirmesinde yaşanan zorluk sonrası ortaya çıkan ağrı ya da rahatsızlıktır. Göğüs kafesinin alt kısmında yanma hissi ortaya çıkar. Diğer taraftan gastrit çok daha farklı bir sağlık durumudur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Mideyi koruyan mukoza tabakası aslında oldukça güçlü bir tabakadır ve asitlerin birçoğu bu tabakaya zarar vermez. Ancak çok fazla alkol tüketmek, çok baharatlı yemek yemek, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların çok fazla kullanılması veya sigara tüketimi gastrite yol açabilmektedir. Gastrit ile beraber mukoza tabakası kızarır ve şişer. Gastritin nedenleri bunlarla sınırlı değildir. Uzun süre aspirin kullanımı, bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar, büyük ameliyatlar, travmatik yaralanmalar da gastrite yol açmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemi bozuklukları, kronik safra reflüsü ve B12 yetmezliğine bağlı olarak ortaya çıkan pernisyöz anemi gastrit nedenleri arasında yer almaktadır. Gastrit belirtileri ortaya çıkmaya başladığında alınacak önlemler ile rahatsızlığın ilerlemesi ve durumun kötüleşmesi engellenebilmektedir. Gastrite iyi gelen bitki çayları bu konuda oldukça yardımcı olmaktadır.
Gastrit bazı kişilerde hiçbir belirtiye neden olmadan ortaya çıkmaktadır. Bazı kişiler ise gastrit belirtilerini hazımsızlık ile karıştırmaktadır. Gastrit belirtilerini düzenli olarak takip etmek gerekmektedir. En sık rastlanan belirtilerin arasında koyu renkli dışkı, şişkinlik hissi, mide bulantısı ve kusma vardır. Bu belirtilerin dışında yemek esnasında ya da sonrasında çok şişkin hissetme, iştah kaybı, ülser, bir sebebi olmadan kilo vermeye başlama, karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi bulunmaktadır. Gastritin ileri seviyelerde olduğu durumlarda kan kusma gibi belirtiler de kendini gösterebilmektedir. Belirtilerin bir ya da birkaçı ortaya çıktığında evde alınacak önlemler durumun daha kötüye gitmesini engeller. Özellikle düzenli olarak gastrite iyi gelen bitki çayları zamanda mide mukozasının eski sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.
Henüz başlangıç aşamasındayken gastrite iyi gelen bitki çayları durumun kötüleşmesini önler. Papatya çayı, rezene çayı ve hatmi çiçeği çayı gastrite iyi gelen bitki çayları arasında yer almaktadır. Ayrıca yeşil çay ve siyah çay da gastrite neden olan H. pylori bakterisinin yayılmasını engellemektedir. Bu çayların manuka balı ile birlikte kullanılması etkilerinin artmasını sağlamaktadır. Çayların içerisinde yer alan polifenollerin ve flavonoidlerin midenin mukoza tabakasını koruduğu bilinmektedir.