Tüp mide ameliyatı yeni bir görünüm ile beraber aslında yeni bir yaşam tarzı anlamına da gelmektedir. Çünkü tüp mide ameliyatı sonrası beslenme son derece önemlidir. Hem ameliyattan sonra iyileşme döneminde midede herhangi bir komplikasyon oluşmaması için hem de sonrasında tekrar eski kiloları geri almamak için ameliyat sonrası beslenme oldukça önemlidir. Tüp mide ameliyatı sonuçları oldukça hızlı, etkileyicidir. Üstelik cerrahlar tarafından verilen direktiflere uyum sağlandığında ameliyattan sonraki 30 günde komplikasyon riski oldukça düşük seviyede kalır. Ameliyat esnasında genel anestezi kullanılır. Bu sayede hastalar operasyon boyunca herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Tüp mide ameliyatı ile midenin %80 vücut dışına alınır. Mide bir tüp şekline getirilerek hastaların daha kolay doyması sağlanırken aynı zamanda açlık hormonu da daha az salgılanır. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişiler için tüp mide ameliyatı en etkili bariatrik operasyonlar arasında yer almaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Detaylı Bilgi Alın
Ameliyattan iki gün önce açık sıvı diyeti başlar. Bu diyette günlük olarak şekersiz protein tozu, çorba, su, kafeinsiz kahve ya da çay gibi içecekler yer alır. Kafein içeren ya da gazlı içeceklerden ise uzak durmak gerekir. Ameliyattan sonraki ilk haftada da bu beslenme şekli devam eder. Bu sayede bağırsak tıkanması, gastrik sızıntı, ishal, kabızlık ya da susuzluk gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar görülmez. Bazı hastalar susuz kaldıklarında doktor tavsiyesiyle elektrolit içeren içecekler de tüketebilmektedir. Ancak şekerli hiçbir içeceğin tüketilmemesi gerekir. İkinci haftada ise sıvı tüketimi biraz daha genişlemekle beraber devam etmektedir. Protein tozu, yoğurt ya da dondurma gibi yeni gıdalar listeye eklenmektedir. Ayrıca içerisinde tanesi olmayan kremalı çorbalar da ikinci haftada tercih edilebilir. Bu haftada hastaların iştahları genellikle daha fazla artmaktadır. Üçüncü hafta ile beraber beslenme listesine yumuşak püreler girebilir. Ancak hastaların püreyi en az 25 kez çiğnemesi ve yavaş yemesi gerekmektedir.
Ameliyattan sonraki dördüncü haftada artık biraz daha katı gıdalar tüketilebilmektedir. Yüksek yağlı mandıra ürünleri ile beraber şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca hastalar biftek, lifli sebzeler ve çerezleri de tüketmekten kaçınmalıdır. Bununla beraber makarna ya da patates gibi yüksek karbonhidratlı gıdalardan da uzak durulmalıdır. İyi pişmiş tavuk ve balık, iyi pişirilmiş sebzeler, tatlı patates, az yağlı peynir türleri, meyve ve şekersiz kahvaltı gevrekleri dördüncü hafta ile beraber tüketilebilir. Beşinci haftada ise hastalar katı gıdaları daha güvenle yiyebilmektedir. Bu haftada aynı zamanda uzun vadeli etki yaratacak yeni beslenme şekline de adım atılır. Vücudun yeni yiyeceklere verdiği tepkiyi ölçmek için her seferinde tek bir yeni yiyecek yemek tavsiye edilir. Beşinci hafta ve sonrasında hastaların uzak durması gereken tek yiyecek türü gazlı içecekler ve tatlandırılmış şekerlerdir.
Hastalar için tüp mide ameliyatı sonrası beslenme aynı zamanda yeni bir yaşam biçimidir. Hastaların kısa sürede bu yeni yaşam tarzına alışması ve bunu sürdürmesi gerekir. Bir şeyler yerken her zaman boş kalorili gıdalar yerine elma, muz ya da balık gibi besleyiciliği yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Ameliyat sonrası sonrasında duygusal iniş çıkışların olması oldukça normaldir. Bu süreçte beslenmeye dikkat etmek ve plana sadık kalmak çok önemlidir. Değişiklikler sadece yiyecekler ile sınırlı değildir. Yeme alışkanlığına da çeşitli değişikliklerin getirilmesi gerekmektedir. Hastalar gıdaların uzun süre çiğnenmesine ve öyle yutulmasına alışmalıdır. Düzenli olarak su içerken öğün esnasında su içmemeye dikkat etmek midenin genişlememesini sağlamaktadır. Bu tarz değişiklikler ile ameliyatın etkileri uzun süreli kalıcı hale getirilebilmektedir.