Ana Sayfa Hakkımızda Obezite Cerrahisi Post Bariatrik Cerrahi Blog İletişim

Tüp Mide Ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) Sonrası Kabızlık

Midenin yaklaşık %80 oranında küçültülerek ince ve uzun yapılı bir tüp şekline getirilmesi prensibiyle gerçekleştirilen tüp mide ameliyatı hastanın az miktarda besin tüketerek doymasına ve iştahının kontrol edilmesi yoluyla da hızla kilo vermesine imkan tanır. Diyet ve egzersiz programlarına uyum sağladığı halde kilo veremeyen ve fazla kiloları nedeniyle yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, uyku apnesi, eklem rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları yaşayan hastaların hayat kalitesini artırmak ve sağlığını iyileştirmek için gerçekleştirilen bu bariatrik cerrahi sonrası hastaların yepyeni alışkanlıklar benimsemesi ve farklı bir yaşam tarzı sürmeleri gerekir. Daha sağlıklı beslenmek ve daha aktif bir yaşam sürmek tüp mide ameliyatı sonrası kilo verilmesini de olası yan etkilerin riskinin azaltılması açısından da önemlidir.

Tüp mide ameliyatı olan hastalar bu süreçten itibaren çeşitli yan etkiler yaşayabilirler, bu hasta grubunda en sık görülen yan etkilerin başında kabızlık vardır. Tüp mide sonrası kabızlık yaygın görülen bir durum olmakla birlikte yönetilebilir nitelik taşır. Bu içeriğimizde tüp mide sonrası kabızlık hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Öncelikle “kabızlık nedir?” özelinde kısaca bilgi aktarmak istiyoruz.

 

Kabızlık Nedir? Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık

En genel tanımıyla kabızlık, bağırsak hareketlerinin haftada üç kereden az olması durumudur. Toplum genelinde sıklıkla görülen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu sindirim sistemi sorunu başlı başına bir hastalık olarak değerlendirilemez. Bağırsak hareketlerinde yavaşlama olması sonucu bağırsaklardaki dışkılar sertleşir, dışkıda meydana gelen sertleşme dışkılamayı güçleştirir. Bireylerin dışkılama sıklıkları bireysel unsurlar özelinde değişiklik gösterebilmekte olsa da hastada en az üç kere dışkılamanın gerçekleşmesi ideal olarak kabul edilir. Kabızlık her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir durumdur ve bu duruma yol açabilecek o çeşitli risk faktörlerinden de bahsedilmesi mümkündür.

Hareketsizlik, gebelik, sağlıksız beslenme, hormonal dengenin farklılaşması, bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya yol açabilecek sindirim sistemi sorunları, stres, kullanılan ilaçlar ve geçirilen cerrahiler kabızlığın olası nedenleri arasında yer alır. En sık görülen kabızlık belirtileri haftada 3 kereden az dışkılama, dışkının sert olması, rektumda tıkanıklık hissi, dışkının tamamının boşaltılamaması gibi semptomlar yer almaktadır.

 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Neden Kabız Olunur?

Az önce de belirttiğimiz gibi tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık oldukça yaygın görülen bir yan etki olma özelliği taşır. Tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık oluşumunun en temel nedenleri midenin küçülmesi sonucu besin ve sıvı alımının azalmasıdır. Daha az yemek ve sıvı tüketimine ek olarak meydana gelen hormonal değişimler de kabızlık nedenleri arasında yer alır. Bu nedenler kabızlığın anatomik olarak meydana gelmesine yol açarken bazı risk faktörlerinin varlığından da bahsedilmesi mümkündür.

Operasyondan sonraki erken günlerde anestezi ilaçları kabızlık yapabilir, operasyon sonrası ağrı kontrolü için içilen ilaçlar kabızlığı tetikleyebilir. Tüm bunlara ek olarak karın kaslarının zayıflığı, fiziksel aktivite eksikliği, beslenmeye lifli gıdaların dahil edilmemesi, demir takviyesinin kullanımı, sıklıkla laksatif etkisi olan ilaçların kullanımı, dışkılama ihtiyacının ertelenmesi veya MS, tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları da tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık nedenleri arasında yer alır.

 

Tüp Mide Sonrası Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?

tüp mide ameliyatı ve kabızlık

Tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık giderilmesi için hastaların sağlıklı bir beslenme planına uyum sağlamaları, sağlıklı lifler içeren gıdaları tercih etmeleri ve elbette önerilen ölçüde sıvı alımlarını gerçekleştirmeleri gerekir. Böylece bağırsak hareketliliğinin artırılması adına önemli bir avantaj elde edilebilir. Beslenme düzeninin cerrahların belirlediği şekilde devam ettirilmesine ek olarak hareketli bir yaşamın sürülmesi de kabızlığın etkilerini büyük ölçüde minimize edecektir. Tüp mide ameliyatı sonrası doğrudan ağır egzersizler yapmaktan kaçınılmalıdır. Kişi yaşına, fazla kilosuna ve sportif kondisyonuna göre kendisine özel belirlenen egzersiz programlarına uyum sağlamalıdır. Kronik kabızlık durumunda hastanın yaşam kalitesi belirgin ölçüde düşüyor ve kabızlık nedeniyle zorluk yaşıyorsa laksatif etkili ilaç kullanımı önerilebilir. Ancak bu ilaçların düzenli olarak, hekim bilgisi dışında kullanılmaması önemlidir. Laksatif ilaçların her gün kullanılması sağlık için daha ciddi tehlikeleri beraberinde getirebilir. Bu söylem yalnızca tüp mide ameliyatı olan hastalar için de geçerli değildir. Sağlıklı ve herhangi bir operasyon geçirmemiş kişilerin de kabızlık durumunda düzenli laksatif ilaç kullanmaları önerilmez.

 

Tuvalete Çıkmak için Ne Yapmak Gerekir?

Tüp mide ameliyatı sonrasında tuvalete çıkmak için gerekli aksiyonlar, genel önerilerle sınırlı kalacaktır. Kabızlık kronik hale geldiyse genel sağlık kontrollerine gidilip kabızlığa yol açan özen bir sağlık sorununun olup olmadığı sorgulanmalıdır. Kabızlığa yol açan temel faktör tüp mide ameliyatı sonrası gerçekleşen anatomik sorunlar ve hormonal değişimler ise düzenli ve sağlıklı beslenmek, önerilen miktarda su içmek ve hareket etmek tuvalete çıkmak için temel gereklilikler arasında yer alır.

 

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Ne Tüketilmelidir?

Mide küçültme ameliyatı sonrası tüketilmesi gereken besinler ve bu besilerin sıvı, püre ya da katı formları kişiye özel hazırlanan beslenme programında detaylı bir şekilde aktarılır. Gerek operasyon sonrası kabızlığın önlenmesi gerekse kilo vermenin kolaylaşması adına şeker barındırmayan, kızartma gibi sağlıksız yöntemlerle pişirilmemiş, çok yağlı olmayan besinler tüketilmelidir. Bol protein alınması ve lif ihtiyacının da karşılanması önemlidir. Mide küçültme ameliyatı sonrası hastalar yeterince su içmekte zorlanabilseler de tüp mide ameliyatı sonrası kabızlığın önlenmesi adına su ve sıvı tüketiminin, belirlenen kurallar dahilinde aksatılmaması gerekir. Bu dönemde sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlanmış çorbaların tüketilmesi hastalara çoklu fayda sunabilir.

 

Tüketilmesi Gereken Çorbalar

Tüp mide ameliyatı sonrası yüksek protein içeren, yağsız ve baharatsız çorbaların tüketilmesi gerekir. Operasyondan sonraki erken dönemde berrak sıvılar yani tanesiz çorbalar beslenmenin temelini oluşturur. Ancak aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu mineral, vitamin ve besinlerin de bu çorbalar aracılığı ile alınması gerekir. Tüp mide ameliyatı sonrası tüketilmesi gereken çorbalara şu şekilde örnek verilebilir: tavuk suyuna çorba, et suyuna çorba, domates çorbası, mercimek çorbası. Hekimler ve beslenme uzmanları operasyon sonrası tüketilmesi gereken çorbalar ve tarifleri hakkında detaylı bilgi aktaracak, hastaların sağlıklı beslenmesini mümkün hale getirecektir.

Adaymıyım ?
Kilo verme ameliyatına uygun olup olmadığınızı öğrenin
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide am.. Mide Balonu Ameliyatı Hakkında Herşey Kilo vermeyi düşünen kişiler için seçeneklerden birisi de mide balonudur. Ba.. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato) Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan so.. Zayıflamak İsteyenler İçin Mide Küçültme Yöntemleri Mide küçültme yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir. Kilo vermek ist..