Ana Sayfa Hakkımızda Obezite Cerrahisi Post Bariatrik Cerrahi Blog İletişim

Obezite Cerrahisi Ameliyatını Sigorta Karşılar mı?

Obezite cerrahisi ameliyatı hakkında merak edilen noktalardan birisi de yapılan operasyonların sigorta kapsamında olup olmadığıdır. Obezite cerrahisinin devlet tarafından karşılanması için belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar 5 Şubat 2018 yılında yayımlanan resmî gazetede belirtilmektedir. Yapılan açıklamaya göre sadece vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan hastalar ile vücut kitle indeksi 35’ten yüksek olan ve obeziteye bağlı yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ya da kalp hastalıklarından birinin olması durumunda obezite cerrahisi sigorta kapsamı altındadır. Bununla beraber operasyonun sigorta aracılığıyla karşılanabilmesi için ameliyatın devlet hastanelerinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar üniversitelerde bulunan eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu hastaneleri statüsünde yer alsa da bu hastanelerdeki uygulamalar değişiklik göstermektedir. Bariatrik cerrahi operasyonunun sigorta dahilinde olup olmadığını öğrenmek için tercih edilen üniversite hastanesi ile iletişime geçmek gerekir. Bunu karşılayan üniversite hastanelerinde yapılan ameliyatlar da SGK kapsamında yer alabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

 

Tüp Mide ve Gastrik By-pass Ameliyatını SGK Karşılıyor Mu?

Tüp mide ve gastrik by-pass gibi kilo verme ameliyatları SGK tarafından belirli şartlar dahilinde karşılanmaktadır. Hastaların kendi ameliyatlarının devlet tarafından karşılanıp karşılanmadığını değerlendirebilmeleri için açıklanan şartlara bakmaları yeterlidir. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişiler için obezite operasyonları karşılanmaktadır. Ancak bu operasyonların devlet hastanelerinde ya da kapsam dahilinde olan üniversite hastanelerinde yapılması gerekmektedir. Bunun dışında vücut kitle indeksi 35 ile 40 arasında olup obezitenin yol açtığı hastalıklardan en az birine sahip olan hastaların da mide küçültme ameliyatı SGK tarafından karşılanabilmektedir. Özel hastaneler ise kapsam dışında yer almaktadır. Özel hastanelerde gerçekleştirilen ameliyatlarda uygulanacak olan ücretler tamamen özel hastaneler ve doktorlar tarafından belirlenmektedir.

 

Tüp Mide Operasyonu Hangi Hastanelerde Yapılır?

Tüp mide operasyonu devlet hastanelerinde, üniversitelerin eğitim ve araştırma hastanelerinde ve özel hastanelerde gerçekleştirilebilmektedir. Ancak yapılan ameliyatın SGK tarafından karşılanabilmesi için devlet hastanelerinde gerçekleştirilmesi gerekir. Özel hastanelerde yapılan bariatrik cerrahi operasyonlarının ücretinin hastanın karşılaması gerekmektedir. Bununla beraber operasyonun karşılanması için de bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları taşımayan hastalar devlet hastanesinde ameliyat olmuş olsa dahi sigortadan yararlanamamaktadır.

 

Obezite Ameliyatı İçin SGK Şartları Nelerdir?

Obezite ameliyatının SGK kapsamında yer alması için şartlar oldukça açıktır. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan hastaların obezite ameliyatları devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunun için hastaların ameliyatlarını kamu ya da belirli üniversite hastanelerinde olması gerekmektedir. Ameliyat olan kişilerin vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olsa dahi özel hastanelerde yapılan ameliyatlar kapsam dışında yer almaktadır. Vücut kitle indeki 35 ile 40 arasında olan bazı hastalar da bu kapsamdan yararlanabilmektedir. Ancak bu hastaların sigorta kapsamına alınabilmesi için vücut kitle indeksinin en az 35 olmasının yanı sıra kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon gibi obezitenin neden olduğu hastalıklardan en az birinin bulunması gerekmektedir. Sadece vücut kitle indeksi 35 - 40 arası olup bu hastalıklardan birine sahip olmayan hastalarda kilo verme ameliyatı SGK kapsamı dışında tutulmaktadır.

 

Özel Sigorta Şirketleri Obezite Ameliyat Masraflarını Karşılar mı?

Obezite ameliyatlarının özel sigortalar dahil olup olmadığı genelde şirketlere göre değişiklik göstermektedir. Bazı sigorta şirketleri çeşitli poliçelerine obezite ameliyatı seçeneğini de eklemektedir. Bazı sigorta şirketleri ise obezite ameliyatını kapsam dışında tutmaktadır. Obezite cerrahisi için özel sigorta şirketlerinden yararlanmak isteyenlerin bu konuda detaylı araştırma yapması gerekmektedir. Özel sigorta şirketleri genellikle bu ameliyatları her hastanede değil sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde yapıldığında karşılanmaktadır. Bu nedenle bir sigorta şirketi tercih etmeden önce hangi sağlık kurumlarıyla anlaşmalı olduğunu gözden geçirmek önemli bir avantaj elde edilmesini sağlayabilir. Benzer bir şekilde SGK’nın da anlaşmasının bulunduğu bazı özel sağlık kuruluşları bulunmaktadır. Bu kuruluşlar ameliyat masraflarının küçük bir kısmını karşılayabilmektedir.

 

Özel Sağlık Sigortalarında Kilo Sınırı Nedir?

Özel sağlık sigortalarında genellikle bir kilo sınırı bulunmamaktadır. Vücut kitle indeksine göre bir düzenleme yapılmaktadır. Vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan kişiler aşırı kilolu olarak kabul edilir. 30 - 35 arası olan kişiler obez, 35 - 40 arası olan kişiler morbid obez ve vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişiler de süper obez olarak değerlendirmektedir. Obezite cerrahisi genellikle vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişilere uygulanır. Ancak vücut kitle indeksi 35 - 40 arası olup obezite kaynaklı hastalığı olanlar ya da vücut kitle indeksi 30 - 35 arasında olup sağlığı ciddi derecede tehlikeye atan hastalığı olan kişilerde de bu ameliyatlar uygulanabilmektedir. Özel sigorta şirketleri genellikle vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişilerin ameliyat masraflarını karşılamaktadır. Özel sağlık sigortalarından yararlanmak isteyen kişilerin poliçedeki şartları detaylı bir şekilde kontrol etmesi tavsiye edilmektedir. Poliçe kapsamı dışında olan ameliyatların ücretlerini hastaların karşılaması gerekir.

 

SGK Hangi Şartlar Altında Obezite Cerrahisine Geri Ödeme Yapar?

Obezite cerrahisinde geri ödeme alabilmek için SGK tarafından belirlenmiş olan şartların karşılanması gerekmektedir. Bunun için ilk olarak hastaların vücut kitle indeksi en az 40 olmalıdır. Bu şartı taşıyan kişilerin geri ödeme alabilmesi için genel cerrahi veya endokrinoloji uzmanından ve anestezi ya da reanimasyon uzmanından sağlık kurulu raporu alması yeterlidir. Benzer bir şekilde vücut kitle indeksi 35 ile 40 arasında olan ve obezite kaynaklı hastalığı bulunan kişilerin de aynı uzmanlardan rapor olması gereklidir. Ancak bu kişilerin öncesinde en az 6 ay boyunca yaşam tarzını değiştirdiğini, obezite tedavisi aldığını ancak tedavinin başarısız olduğunu kanıtlamalıdır. Yaşam tarzı değişikliği yapmayan direkt olarak obezite cerrahisi yöntemlerini tercih eden hastaların geri ödeme alması mümkün olmamaktadır.

Adaymıyım ?
Kilo verme ameliyatına uygun olup olmadığınızı öğrenin
ÖNE ÇIKAN YAZILAR
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olanlar Bariatrik cerrahi yöntemleri arasında en çok tercih edilenlerin başında tüp mide am.. Mide Balonu Ameliyatı Hakkında Herşey Kilo vermeyi düşünen kişiler için seçeneklerden birisi de mide balonudur. Ba.. Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Kaybı Duraklaması (Plato) Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızla kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyattan so.. Zayıflamak İsteyenler İçin Mide Küçültme Yöntemleri Mide küçültme yöntemleri herkes tarafından merak edilmektedir. Kilo vermek ist..